12/01/21

Grand Theft Auto

Predajný úspech GTA 5 je lákavý ako zlato na Klondiku. Návod na úspech pritom na prvý pohľad nie je zvlášť komplikovaný. Hru zjavne definuje hlavne prítomnosť a používanie všetkých možných typov transportných vehiklov. Autá. Civilné, športové, závodné, retro aj úplné novinky. Sedany, kabriolety, SUV, off-roady, dodávky. Odťahovka, vysokozdvižný vozík, kosačka na trávu s posedom, buldozér. Sanitka, autobus, hasičské auto, tank. Motorky. Skútre, čopre, kapotované nanuky. Golfový vozík. Bicykle. BMX aj cestné žiletky. Vodné skútre, rýchle motorové člny alebo s plachtami. Mini-ponorka. Stíhačka, práškovací dvojplošník, hydroplán, helikoptéra, vzducholoď. A môžte si zaplachtiť aj s padákom. Pešo to chce viac zábavnejšie ninja traverzovanie než tam majú teraz, lebo strielať blbú AI zas až tak nebaví. Najčastejšie hopkáte z jedného pohybovadla na druhé a po ceste zrážate veci a ľudí. Základ GTA žánru /a mal by byť fundamentálne prítomný v každej hre tohto typu/ je extrémna variabilita v mobilite, kaskadérske kúsky, rozbíjanie kandelábrov, benzínových staníc, terorizovanie občanov a policajné naháňačky. Všetko to, čo chcete urobiť pri ceste domov z práce.

 

Ak všetko vyššie spomenuté zredukujem na jedného koňa, laso a kolt, tak mám vcelku problém. Červená niť, ktorá ide hrou RDR 2 hovorí, že je to veľmi pekná hra ale ťažko tam hľadať 100+ hodín košatej zábavy pri voľnom pohybe po mape. RDR 2 nikdy nepredá 150 mega. Čislo, ku ktorému sa GTA 5 s PS5/XSX-XSS verziami pomaly dopracuje /GTA MP tiež ponúka o rád viac možností ako spotený online kovboj/. V GTA sa na koňovi, či inom dobytku nejazdí a lasom nehádže. Koň v RDR2 je váš hlavný /praktický jediný/ dopravný prostriedok a jeho herná mechanika by musela byť na absolútnej úrovni, detto fyzika toho lasa aby to herne utiahlo celú hru. Všetko tie kovbojské parády musia byť výnimočne dobre herne zvládnuté a veľmi zábavné. Doslova auntentické. Samozrejme, že ide o hru, takže tým lasom budeme chytať aj komíny vlakov, šplhať na stromy a vešať sa na tom ako pavúk na vlastnom vlákne. Ak hľadáte ducha západu, inšpiráciu, potom kniha Monte Walsh pri plameni sviečky.

Ostatní. Viem si okamžite predstaviť, čo herne ponúkne akýkoľvek GTA klon /hru na zemi, vo vzduchu, pod vodou/. Už vieme, že Cyberpunk 2077 klamal telom a overenú GTA hrateľnosť v defaulte určite neponúka. Na RDR 2 som pozeral od začiatku s veľkými pochybnosťami. Iba koň, laso a kolt. Museli by to byť herní bohovia, aby to stačilo na celú hru. Nemyslím si, že svoju úlohu splnili dobre. Infamous. Dobrovoľné rozhodnutie nedať herný dizajn ala GTA ale skôr ako na toho Spidermana. Rýchly parkour po strechách a mimo nich. Spiderman nepotrebuje sedieť v aute, ponorke, lietadle a hra aj tak ide na dračku. Infamous však prepadol. Jedným z rozdielov medzi nimi je, že Spiderman /Batman, iný "man"/ má supermanský sentiment, ikonickú auru svojho hlavného hrdinu/záporákov a v tom zanikne, že tam niet inej hrateľnosti, než má aj ten Infamous.

Ideálna akčná sandbox hra sa teda buduje na univerzálnych základoch GTA, ktoré už treba posunúť ďalej v oblasti AI a fyziky /interakcie/, nech to nie je iba o zahltení hráča kvantitou veci s kolesami a vrtuľami. Ak je tej jadrovej hrateľnosti pomenej /western - niečo s pištoľkou, staré grécko - s mečom, vikingovia - so sekyrou/ je vhodný odpich aspoň ľahkým RPG smerom a mocná charizma herných postáv. Arnieho barbar Conan to utiahne, niečo no-name v Assassin Valhalla skôr nie. Geralt z Rivie to zmákne, aj keď je boják plytký, chabý a koň behá cesty na autopilota. Generický Deacon St. John alias Deek zaboduje o 500% pomenej. Mimochodom je to hrdina hry Days Gone. A jazdu na motorke tam pochválili, vraj je ten pocit z jazdy na nej autenticky, hybnosť, prenos hmotnosti. Niekto to dobre poladil.

SONY asi bude pokračovať s Days Gone ďalej - základ je slušný, chce to trochu viac vehiklov, nejaká stará bublinová koptéra, zombie horda ver.2, lepšiu chémiu postáv, zabiť Deeka, ktorý to tam hraje ako NPC a najať Washingtona. Horizon Zero Dawn - hneď na prvej fotke bol lietajúci pterodaktyl, hra však neumožňuje sedlať lietajúce stroje. Nepochopiteľné fiasko. AI zlepšiť masívne, detto všetky bojové postupy. Elementály ohňa/vody/vzduchu tam musia deštruktívne burácať po krajine. Musí to byť armagedon. Asi až na PS5ke s tretím dielom. Spiderman - vážne neviem. Stále v tom istom New Yorku. Vidím to ako s tou RDR2 /inak 20 nahodných kliknutí sa rovná 18 krát enginovka a 2 krát neohrabaná gunplay/. V čiste PS5 pokračovaní musia niečo urobiť s fyzikou/interakciou a davovou AI. Herná scéna musí žiť, ako keď sa kuna dostane do kurína. A na Just Cause som nezabudol, bude mať drop-in kooperatívnu kampaň a viac telies v pohybe ako šutrov v páse asteroidov.

-----------------------------------

Všetko kecy. Nie je to o jazde po chodníkoch a o dôchodcoch čo skáču po hlave únikovú robinzonádu. Grand Theft Auto má byť o planovaní a exekúcií zločinu, kde sa následne uteká z miesta činu a zahladzujú sa stopy. Alebo sa skupina čo uteká delí na dve polovice, alebo ešte menšie skupinky a používa techniku volavky. Alebo vyhodí prachy pod mostom a potom sa po ne vrátia. Alebo ich skryje tam, kde ich aj ukradli. Policajné AI musí byť perfektné, ak majú mať nahánačky nejaký zmysel, pocit hrozby, klimax, satisfakciu, keď sa zadarí vtipne utiecť. Policajná AI musí byť perfektná aj v interiéroch. Horolezci hovoria o "útoku" na horu. Misia v banke nemá byť bezduchá strielačka s útekom na aute, kde to "úspešne" skončí, keď zastanem na určenom mieste X a polícia sa následne programovo vyparí. Nie. Policajti ma majú čakať pred barákom a keď míňam veľa prachov na kurvy, drogy, ferrari a domčeky s bazénom nad mestom, tak mám cítiť FBI sledovačku za krkom. Rus lieta stíhačkou ku hraniciam EU a testuje kvantitu a kvalitu reakciu. V dnešnej mizerií behom prvej misie prečítam celú tu ich slávnu AI a do konca hry je to sranda ako šachy s chudákom s downovým syndrómom. GTA je vlastne stále ta istá triviálna automatovka ako z roku 1989.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****