27/11/19

Vojna nesmrteľných alebo o charizme


Sunset Overdrive /2014, Insomniac Games, Xbox, PC/. Nesympatický puboš s čírom na hlave, džínsy, lacné tenisky, no-name zamestnanec firmy FizzCo. Energetické dryáky. So zbraňou rukou, široký arzenál, je vašou úlohou vyčistiť mesto od mutantov, ktorí sa do toho stavu dostali práve po vypití príliš veľkého množstva tých splaškov, ktoré FizzCo vyrába. V podstate ste záporná postava a zametáte dôkazy. Herne je to mix pinballu /vy ste tá gulička/ a zbesilej parkúr akrobacie. Je možné, a hra to bonifikuje,  hrať to tak aby sa vaša noha zeme nedotkla. Beháte po kolmých múroch, grindujete na elektrických kábloch, zábradliach, kolotočoch, autá sú pre vás ako trampolína, frenetická akcia. Pribalený je kooperatívny mulťák pre 8 hráčov. Xbox predaje boli vcelku biedne, PC verziu máte na Steame. V lete toho roku SONY kúpilo Insomniac Games a okrem iného vydali toto vyhlásanie:
"Produkcia Sunset Overdrive 2 teraz pre SONY alebo Insomniac Games nie je žiadnou prioritou" - Shawn Layden, šéf Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios.
Spider-Man /2018, Insomniac Games, PS4/. Reskinovaný Sunset Overdrive. Vtipkujúci puboš oblečený v tesnom gay trikote s úlohou vyčistiť mesto od zla. V priebehu hry sa vaša noha zemi nedotkne, hompáľate sa tam na pavučine, beháte po kolmých stenách atakďalej. Predaje boli a sú fenomenálne, v lete toho roku prekročili 13 miliónov kusov. Je to tuším najlepšie predávaná "superman" hra na svete a to ide o exkluzivitu. Štatistiku iste ešte vylepší PS5 4K/60 "remaster". SONY nepochybne plánuje v sérií pokračovať. Slepice čo znáša zlaté vajcia.

Zásadný rozdiel medzi oboma hrami, medzi komerčným úspechom a fiaskom je teda "zavedená" značka, "lore" - mytológia vymysleného sveta, charizma hlavného hrdinu. Spiderman či Superman sú patologicky známa postavy aj ľudom čo  nikdy v ruke komix nedržali, film nevideli. Herne môžu byť obe hry rovnako dobré, ale ako vidíte nič vám to nie je platné. Zažili sme to už, keď Bungie prešlo od Halo ku novému IP Destiny /nie je tam nič ako Master Chief a Cortana a Destiny rozhodne nemá kultový status Halo/. Ak by Blizzard urobil Diablo RTS, Diablo FPS, Diablo Souls či Diablo Uncharted - herné variácie, tak sa sa už len sama značka postará o slušne predpredaje. Dostávam sa konečne ku jadru veci s menom Shigeru Miyamoto.

Pred pár dňami totiž predstavil novú koncepciu nintenda a vyzval na súboj veľkého žida, teda Disney. Doslova povedal, že Mario nahradí na tróne Mickey Mousa. Nejde o metaforu, berte to ako mnohoročný projekt /možno aj generačný/ niečo ako Marshalov plán alebo studená vojna /ekonomické vyhladovanie sovietov/. Ak ste si doteraz mysleli, ze Mario už lepšie "viditeľný"a známejší byť nemôže, proste super značka, mýlili ste sa. Mario ako archetypálna, dobromyseľná postavička od teraz bude hrať na všetky strany aby sa zapáčil každej vrstve, minorite, vekovej demografii. V amerike bude žrať big mac a mať čižmy z hadej kože, v európe to bude bageta, pizza a špagety. V číne bude pomáhať ostatým drôtom zabezpečovať hranice "dobrovoľných" pracovných táborv. Čakajte vytrvalý frontálny tlak na všetkých úrovniach, tématické Mario parky, indoktrináciu rodičov a detí. Mao Ce-tung a jeho kultúrna vojna. A neprekvapí, keď sa o pár rokov nintendo rebranduje na Mario Brothers Plumbing, niečo podobné ako keď super populárny Yogobella jogurt /ten zvuk jooogo bel-la / technicky premenoval celú tú nudnú nemeckú firmu so sušeným mliekom.


milučký Sir Arthur, aj po 30 rokoch sa vŕtame v jeho hrách a vylepšujeme ich /akcia od 5:30 min/

SONY. Rozhodne nie sú idioti a vidia ten dramaticky rozdiel v predajoch ak máte v rukách silnú značku, meno. Práve preto žiadnu nemajú, heh. Gran Turismo je bezpohlavné, Kratos má maličký výtlak, Knack, Astrobot sú nič, Ratchet a Clank majú promile významu Mario a Luigi. Nikto nevie, kto vlastne "hraje" v Killzone, Horizon, Uncharted alebo The Last of Us ale každý mesiace hovoril o tom, že v Death Stranding bude behať Norman Reedus a Mads Mikkelsen. Samozrejme na PS5ke môžte nakupovať hotové ksichty z holyvúdu a bude to fotorealistické, je to však drahé, a bude ešte drahšie. Takže sa na chvíľu vykašlime na to, že PS5 teda tú grafiku ala Final Fantasy CG film určite dá a sústreďme sa na tvorbu postáv /svetov/ za ktorými ľudia pôjdu aj keď to herne nemusí byť úplne zázračné. Teraz hovorím schválne o tvrdej ekonomike lebo bez prachov /veľmi veľa/ nebude ani SONY alebo bude SONY pohltené práve nintendom alebo microsoftom alebo amazonom alebo google. Rambo, Indiana Jones, Han Solo, Steve McQueen. Al Pacino - ten s pasiou chodí hrať aj do zlých filmov, lebo ich vie svojim herectvom pozdvihnúť aspoň na priemernú úroveň. Charizma, vodcovstvo, tak je to.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****