25/08/19

Death Stranding - "gameplay" video


Toto nie je bigotne nenávistný článok, aj keď všetko čo som od neho hral stálo za defektný kondóm. Zlé jazyky tvrdia, že Kojima robí hry tak, aby sa páčili iba jemu. Iné tvrdia, že tvorba hier je zámienka aby počas ich vývoja mohol dlhšiu dobu pobudnúť so svojimi obľúbenými hercami a režisérmi /Guillermo del Toro/, proste ľuďmi od filmu. A nakoniec sa všeobecne považuje MGS5 za jednu z najzabavnejších sandbox hier. Skutočné hranie sa na pieskovisku s priblblou AI.

Izolácia, socializácia. Moderné - všetci totálne spojený v sieti - chce v hre Death Stranding Kojima ukázať v ambivalentnom svetle, odtiene šedej, nie čierno biely obraz. Koľko intervijú som videl, čítal, všade sa tejto témy oduševnele dotýkal a zároveň aj dosť zmätočne "motal". Stratený v preklade. Rozhodne však povedal, že to nebude stealth gamesa ale TPS akcia v otvorenom svete. Nový herný žáner. Čerta starého oklame takého veterána ako som ja. Gameplay, gameplay loop. Ako sa to vlastne hraje, dynamika, pacing. Poviem vám to.

Putujete z východného pobrežia ameriky na západné v stopách nejakej dievčiny a spájate to, čo bolo rozdelené. V preklade, aj keď tomu sám mám problém tomu uveriť, sa nachodíte úplne šokujúcim spôsobom a zatiaľ si neviem predstaviť ako tento walking simulator bude v praxi efektívne a zábavne fungovať. DS video z Gamescomu 2019 máte nižšie. Pyšne nazvaná herná ukážka dlhá presne 6 minút. Za moment zistíte, v ktorej sekunde som sa sardonickým úškrnom temne zachechtal.


pozor .. hra ?

Sam "Porter" Bridges spinká, chčije do trávy /močový mechúr udrží bežne do 500-600ml, potom povolí zvierač a pocikáte sa aj keď sa budete snažiť moč ešte udržať/. Ako dopadne posledná žltá kvapka, na mieste prečinu vyrastá muchotrávka. Neviem, malý savepoint. Vraj na to isté miesto môže asynchrónne cikať viac hráčov, pri náhodnom strete preto udržiavať 100% očný kontakt. Kamerou nie je možné pohnúť tak, aby ste videli vlastného ftáka. Sorry. Počujeme hlas asi 200 metrov vzdialeného šaša Geoff Keighleya. Tam sa veru budeme hore tým prudkým a klzkým brehom driapať aspoň päť minút, teda celý zvyšok videa. A som veľmi zvedavý ako na tú nudu budú reagovať hráči. Celé video proste iba prechodíme. Ha ha. A práve v tomto momente som sa zasmial.

Oni totiž celé to mašírovanie vystrihli a presunuli nás k poslednej fáze - 12 metrový rebrík vyskočiaci z pol metrového kufríka a šup na náhornú plošinu !! Do zvyšku napchali "enginovku". Následne nám ukázali, že traverzovanie krajiny smerom nadol je vyriešené jednoduchým držkopádom. Rieka na dohľad, omočíme si nohy. Akože ďalšie dlhé chodenie.. zrazu bez varovania je rozprávke koniec. Objektívne a nezaujate nešlo o žiadne "gameplay" video, s ktorým by som sa vedel pochváliť a navyše drzo zakryli problém ako zábavne prekonávať po vlastných tie dlhé vzdialenosti. Zelda to robí elegantne, naučíme aj Kojimu. Prosím obe videá nepretáčať. Lekcia z herného dizajnu.



Zhrnutie. DS  je akčná hra v sandboxe /reskin MGS5/, kde sa strašne nachodíte medzi jednotlivými POI /point of interest/. Postapo svet na povrchu /niečo ako Fallout/ a podsvetie /kopa čierneho atramentu a záhrobných zvukov/.  Umrieť sa v hre tuším nedá. Podobne ako v staručkej hre Soul Reaver budete medzi "dennou" a "démonickou" stranou často preskakovať. Ak ste v Assassin Creed šplhali na vysoké stavby a "synchronizovali" ich, či rozsvecovali "majáky" v The Lord of the Rings, či návštevovali "shrines and towers" v poslednej Zelde.V Death Stranding váš čaká presne to isté pod iným názvom. V ceste vám budú stať gangy zlých desperátov a ten záporák v zlatej maske. A je to. Jednoduché. Kojima je proste herný Tarantino.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****