14/02/22

Metaverzum

Dajte ľuďom chlieb a hry. Gladiátorské, koloseum, Globe - staré divadlo Shakespearových premiér. Potom sme vynašli televízor, čo je vlastne domáce kino. Ak chceme, aby si tie drahé mašinky ľudia kupovali, tak ich nakŕmime obsahom. Filmy, šport, dokumenty, seriály, reklama. Už len ten fakt, že vieme obraz zaznamenať a širiť dáva vznik globálnej novej mega ekonomike a úplne novým povolaniam. Stovkám povolaní. Prvý počítač, ešte drahší ako tie prvé telky. Ako ich teda dostať do domácnosti. Samozrejme cez hry. ZX Spectrum vychoval celú generáciu dnešných kóderov, čo to fasovali ako deti pod stromček. Máte to doma, takže foter tlačí na to, aby to vedelo aj niečo iné ako hry. Tlačiareň, tabuľkové procesy, ešte väčšia penetrácia. Prenosný handheld alebo mobil s hrami. Internet. Virtuálna realita. Stovky ďalších, nových povolaní. Otázka dňa teda zneje, lebo vývoj nezastavíš, čo je ďalšia veľká vec. Najprv to musíte uhadnúť a potom tam skúsiť doraziť ako prvý a monopolizovať. Má to hodnotu mnoho biliónov euro a bilión je tisíc miliárd.

“I predict the Internet will soon go spectacularly supernova and in 1996 catastrophically collapse.” - 1995, Robert Metcalfe - vynálezca Ethernetu.

Ďalšia veľká vec má byť metaverzum - vnorená, paralelna virtuálna realita. Musel som vymyslieť dostatočne úderné vysvetlenie, kde to môže rýchlo dospieť. Predstavte si situáciu o 100 rokov, kedy už máme problémy s baterkami, priepustnosťou sieti, prenosu dát na optický/sluchový nerv bez VR prilby dávno vyriešené. Všade sú kvantové a biologické počitače veľkosti fazule a montujú vám ich do prdele pri narodení. Podobne vždy online zariadenia napríklad dokáže v reálnom čase premapovať ksicht vašej starej na pamelu anderson. Alebo na ulici na múre zmaže tam nasprejovanú svastiku. Alebo namiesto pomarančovej váš mozog bude vidieť medovo zlatavú. Alebo zahalí odhalenú ženskú kožu. Alebo pridá hviezdy na oblohu.V tomto AR režime nebudete limitovaný absolútne ničim. OK, nejaká EULA sa určite bude podpisovať, politická korektnosť a budúca woke 2.0 tiež urobí svoje.

Scifi knihy používajú pojem Datasféra. Ide o dynamický AI systém napojený na sieť, ktorý pre vás nonstop kontextovo/manuálne vyhodnocuje >úplne všetko<. Tlak vzduchu, tlak krvi. Vidíte človeka a neviete si spomenúť na jeho meno. Nevadi, do zorného poľa sa vám premietne celé jeho biografia. Načo máme rozoznávania tvári. Vtedy už vlastne všetci budeme behať s otvoreným ID net identifikátorom, takže ma "uvidíte", ešte skôr ako vyjdem spoza rohu. Hovorim vám niečo a používam nejaký slávny citát ? Ani ho nemusím dopovedať a už, ak chcete, vidíte na periférií oka jeho autora a že mal štyri nemanželské deti a zdechol pred tristo rokmi na choleru. Chodiaca wikipédia aj s výkladom na vašej úrovni intelektu.

Človek vidí v takzvanom viditeľnom spektre vlnových dĺžok. Nevidíme v infračervenom, nevidím RTG/gama žiarenie. Metaverzum je kombinácia štandardnej reality, virtuálnej reality, AR reality, internetu vecí, budúcich autonómných AI. Ak vám prišiel prechod od stredoveku ku letom na mesiac ako veľký skok, tak toto bude nervový otras pre drvivú väčšinu populácie na zemi. Dnes utečenec zo sýrie má na háku pokroky vo fúznej reakcii alebo, že Opportunity na marse je bez šťavy a chudák hibernuje v tme a chlade, až si poňho raz prídeme. Avšak na každej fotke z utečeneckého tábora vidíte predlžovačku s multi rozdvojkou v nej aspoň 50 mobilov do vybitia hlavného ističa. Metaverzum dosiahne rovný stupeň naliehavej nevyhnutnosti.

“The truth is no online database will replace your daily newspaper, no CD-ROM can take the place of a competent teacher and no computer network will change the way government works.” - 1995, astronóm, spisovateľ Clifford Stoll

Facebook /Meta/ investuje hriešne prachy do tohto internetu "next" generácie. Každá konzola je tak dobrá ako jej hry. Metaverzum potrebuje aplikácie - herné, sociálne, pracovné. Zuckerberg má sociálne siete, vlastnú Quest VR platformu, nemá hry a pracovné apky. Microsoft po fiasku s windowsom na mobilitách následne oddelil slovo windows od microsoftu. Už nie je cloud služba Windows Azure ale Microsoft Azure. Už je hlavne Microsoft a to na všetkom. Zbohom Wintel a zbohom Xbox. Microsoft produkty /akýkoľvek softvér/ aj na nintende -  to je ich nová, globálna stratégia. MS má datacentrá, OS, API, pracovné nástroje, cloud, hernú konzolu, hry, snaží sa o herný netflix. Možnosti Sony vidím ako veľmi limitované. Nestanú sa nikdy kostrou systému, na to nemajú kapitál, budú iba ako zavesená farebná guľa na vianočnom stromčeku. Ak dnes microsoft rozhadzuje zdanlivo zbytočne veľkopansky desiatky miliárd na herných akvizíciach, tak to vidí aj ako súčasť cesty ku definovaniu MS ako základu nastupujúeho metaverza. Microsoft, Facebook, Apple, Google sú americké firmy strategické významu /US vláda, geopolitika !!/ a moderná vojna sa vedie na internete a na orbite. Ak vám nedošlo ako sa dnes veci majú.

1 comment:



  1. Mobil s fotogrametriou

    - si predstavte 10 000 vacsi vykon, AI vsade, automaticke meshovanie, automaticke remapovanie, odstranenie z obrazu .. Metaverzum uz o 50 rokov bude za predstavivostou Matrixu a Marveloviek dokopy.

    ReplyDelete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****