23/06/20

To slovensko naše posiaľ tvrdo spalo ..


Rozdiel v grafike hier medzi PS1 a PS2 je priepastný. Najväčšia medzigeneračná zmena v rodine jednej konzoly. Medzi PS2 a PS3 stále obrovský, ale už nie tak ohromujúci. S PS4 dosť narazíte, ide vlastne o PS3 hry vo vyššom rozlíšení a s lepším IQ /image quality/. Prvá prezentácia PS5 hier jedného ex EA Melbourne profesionála dohnala ku tvrdenie, že napríklad takého Ratcheta pre PS5 si vie predstaviť aj ako PS3 či PS4 hru, lebo tam toho proste "viac nie je" a nikto si nič nevšimne. Často používaný termín diminishing returns /v našom prípade - "veľa do toho vrazíte ale zisk je malý"/ znamená, že do toho musíte dať strašne oveľa viac aby bol ten rozdiel viditeľný jasne a zreteľne. Hrubý rozdiel výkonu medzi PS4 a PS5 by teda mal byť 100 násobný a nie 10 násobný aby si aj bežný konzument uvedomil, že na PS5ke v prvej vlne nehraje datadisky PS4 hier v "legacy" móde.

Horizon 2, Spiderman 2, Ratchet, GT7 pre PS5, ak neviem, že sa pozerám na PS5 prezentáciu, tak im ani nevenujem pozornosť a beriem ich ako pokračovanie franšíz pre PS4 smerom ku vianočným sviatkom. Zlepšenie grafiky je pritom oproti fyzike a AI /naviazané na hernú mechaniku/ úplne triviálna vec, aj keď do samozrejme ide do peňazí. Problém štyroch uvedených hier je, že všetky idú natívne v 4K rozlíšení s nejakou formou raytracingu /v drvivej väčšine prípadov RT reflexie, odrazy na lesklých plochách/. Úvodné rozborky ukazujú, že ani jedna nepoužíva "upscale" obrazu z nižšieho rozlíšenia, s veľkým úspechom používaný na PS4 PRO, ktorý dostal vo svojom GPU pre tieto operácie aj akceleračné HW extenzie. SONY natívne 4K používa zámerne aby túto tému nemohlo MS používať v reklamných letákoch, že to ich konzola zvládne a PS5 iba "fejkuje". Nepoužila sa ani žiadna forma VRS /variable rate shading/ čo tiež prekvapilo, lebo aj v najhoršom prípade získate +10% výkonu zadarmo. Takže sa špekuluje, kde je pes zakopaný a či PS5 SDK ešte nie v stave "vo výstavbe".

Mnohých prekvapilo, že PS5 zvládne raytrace efekty v natívnom 4K a pri GT7 aj pri 60fps. Vysvetlenie je však triviálne. Raytracing /PS5 GPU učite akceleruje BHV/ je veľmi flexibilný v tom s akou presnosťou ho chcete mať, koľko objektov chcete zahrnúť do výpočtov, v akom poly rozlíšení tie objekty majú byť, koľko rekurzií brať do úvahy. Desiatky premenných. GT7 sa teda môže rozhodnúť /a určite tak urobili/, že RT reflexie nebudú v 4K rozlíšení ale 1080p, že v odrazoch na karosériach áut nebude zahrnutý kopec na vzdialenom horizonte alebo tiene stromov na ceste, že odraz iného auta nebude rátať s jeho 758K polygónami a všetkými PBR materialmi na svete ale sa použije nejaký jednoduchší MIP model atakďalej. Raytracing teda viete natlačiť v "praktickej, funkčnej" kvalite do 16ms /60fps/ alebo 33ms /30fps/ časového budgetu.

Od Horizon 2 a spol. som realisticky nič extra nečakal. Korporátne hry, diktát SONY. Vyleštená PS4 grafika v 4K s nejakou formou RT a šup s tým na trh, lebo bude PS5 v prvom kole s hanbou bez vlastných hier. V skutočnosti ma veľmi sklamali Bluepoint Games /BG/. Dlho internet hádal na čom pracujú /padli aj fámy o Jak and Daxter alebo Soul Reaver/. Všeobecný konzensus však bol, že pôjde určite o remake Demon's Souls. BG sľubovalo bezprecedentnú grafiku, ktorá ustanoví nový štandard next gen grafiky /nezabudnite, že SoTC remake vyzerá výborné a na PS4 PRo beží na 60fps/ a navyše aj povedali, že sa konečne oslobodíme od okov drakonických obmedzení starého HW - myslené hlavne shitózne CPU a pomalé HDD. Demon's Souls je v podstate "tunelovka" s pomalým tempom a triviálnou AI, ktorej stačí aj jaguár.  Čakal som teda nepríčetne bombastickú grafiku minimálne na úrovni Deep Down a Unity/UE5 demátok. Dostal som akurát facku z oboch strán.

Demon's Souls PS5 - vidím tam ledva PS3 grafiku a v tom zvyšku priemernú PS4ku.

Vrátim sa ku Horizon 2, lebo SONY nemôže bľabotať o "next gen hrách, ktoré si zaslúžime" a "ktoré rozhodne na PS4ke bežať nemôžu" a "o nekonečnej sile SSD", keď potom ukáže niečo tak jednoduché ako panduľáka čo na koni beží bez interakcie po grafických "PS4" scénach. Od dvojky sa čakalo sedlanie lietajúcich potvor a oveľa oveľa viac interaktívnej fyzike. Som lenivý to hľadať, ale asi ste videli bojových pilotov z prvej svetovej ako po vojne niektorí s tými rachotinami predvádzali vysokú akrobaciu - s háčikom na konci krídla vedeli zo zeme počas super nízkeho letu zobrať uterák alias ručník. Absolútne a totálne som čakal presne toto v Horizon 2. Guerilla Games to celému svetu ukáže /v pôvodnom SoTC pre PS2 ste sa mohli počas jazdy postaviť na koňa a preskočiť na krídlo paralelne letiacej obludy !!/. Chcelo to epickú ukážku lietania a novej gameplay mechaniky. A dostali sme cynický prostredník.  U mňa teda všetko doteraz ukázané je úplne prevarená nuda, konzola je hnusne veľká s gay dizajnom a sterilný, defenzívny korporativizmus sladko spiaceho SONY je do oči bijúci.
" .. ale blesky hromu , vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo." - oficiálna hymna Slovenskej republik.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****