11/10/13

Poznaj svoju cenu


SONY: "Nebudeme na trhu ani prvý a asi ani najlacnejší." A nepríjemné šumy o tom, že aj výkon nebude nijako hviezdny. Tieto dezinformáciem širili na konci minulého roka. Dnes vieme, že PS4 bude na trhu prvá, zároveň jasne lacnejšia ako výkonnejšia ako konkurenčný Xbone. Wee Uu je irelevantná platforma, nebudem sa ňou ďalej zaoberať. Xcrap 360 pritom predbehol PS3 o 12 až 18 mesiacov /!!/, zároveň mal výrazne nižšiu cenu a išlo o prvú konzolu na trhu so skutočne modernou grafickou kartou, ktorá ho zreteľne a skutočne "generačne" oddelila od zastaralej "neprogramovateľnej, non-shader" PS2, Gamecube klasiky.

Je preto zaujímavé, že v nadchádzajúcej 8. generácií si SONY s MS vymenili navzájom pozície. Xbone je veľmi drahý, len s obtiažami sa dostáva na trh načas a v dostatočnom množstve. Vyťaženosť pri výrobe APU čipov nie je dobrá, softvérové SDK a ovládače vôbec sú v dosť havarijnom stave a ten nešťastný pošramotený imidž /DRM a spol./ k tomu aj prémia. Je to doslova kópia toho, čo stváralo SONY pri štarte PS3ky.

"sweet spot"

Článok však v titulke hovorí o cene. Rozdiel medzi 399 /PS4/ a 499 /Xbone/ euro je pre mňa osobne zanedbateľný a nestojí mi za reč. Trh je však po roku 2008 /svetový ekonomický kolaps a koniec kapitalizmu/ na cenu oveľa citlivejší a ide tu hlavne o ten psychologický faktor. Pri dvoch rovnako dobrých overených zariadeniach siahne väčšina nepochybne po tom lacnejšom, duplom ak sú v obchode meter od seba. Je tiež zaujímavé, že PS4 je najlacnejšia kedy predávaná playstation mašina a Xbone naopak tá najdrahšia. Po zohľadnení inflácie by dnes PSone /1994, 299 USD/ stála - cirka 470 USD, PS2 /1999, 299USD / - dnes cca 420 USD, PS3 /2006, 599 USD/ - za 695 USD a konečne PS4 za 399 USD. PS4 teda podliezla aj na vtedajšie pomery skutočne lacnú PS2ku. Pikoška. PS2 v roku 2002 zmenila cenu z 299 na 199 USD, teda na úroveň gamecube a o "magických" 100 USD lacnejšia ako vtedajší xcrap. História sa opakuje, SONY tu istú beťársku fintu urobila aj SEGE. PSone za 299 a Saturn za 399 USD.

Xcrap /2001, 299 USD/ - dnes za 395 USD, xcrap 360 /2005, 399 USD za verziu s HDD/ - dnes 480 USD, Xbone 499 USD. Microsoft teda pomaly cenu konzol pekne v rade časom zvyšoval, SONY naopak až na PS3ku rovnako tvrdohlavo znižovala. Aktuálny rozdiel 100 USD medzi PS4 a Xbone sú vlastne 2 bežné zlacnenia o 50 USD. Opakujem. Je to psychologický náskok, ktorý bude cítiť aj v praxi. Ak aj Xbone o také 2 roky dolezie k cene PS4ky, tak tá môže pružne reagovať ďalším znížením, pribalením kamerky/joypadu - akože zadarmo, 2 hier alebo PSN+ na mesiac, kvartál, pol roka. Možnosti sú veľmi široké. SONY dokonca uvažovalo v cene 399 USD pridať ku PS4 aj tú kamerku, ale bol tu veľký tlak na čo najmenšiu stratu per konzolu. Dnes činí pri PS4ke asi 50-60 USD na konzolu /cena ročného PSN+, alebo zisku z predaja 2 AAA hier/. 

Musíme si tiež uvedomiť, že dobre známy pojem - "sweet spot 199 USD do štyroch rokov od štartu konzoly" je viacmenej mŕtvy. Aj po 7-8 rokoch nenájdete PS3 a xcrap 360 v kategórii impulse buy po 149-99 !! USD. Inflačné a ekonomické dôvody už toto nedovolia. Aj rýchle znižovanie ceny PS4 a Xbone nebude zďaleka tak rýchle ako pri PS 1-2-3. Prechod na lacnejšie výrobne procesy je dnes veľmi problematický. Ak by PS4 chcela kopírovať PS3 /90-60-45nm/, tak by musela doslova letieť cez 28-22/20-18/14 nanometrov a to sa veru nestane.Fyzikálne zákony nám tento prechod veľmi sťažujú. MS s Xbone APU a jeho 5 miliárdami tranzistorov na 28 nm to nevedia vyrobiť v dostatočnom množstve a lacno. Čipy sú proste príliš komplexné a rentabilita nízka.

"PS4 is the most influential tech of 2013"

Za prvotný neúspech PS3ky /cena, meškanie na trhu, obtiažna programovateľnosť/ padla hlava Kena Kutaragiho. Dnes sa presne to isté, za tých istých okolonosti stalo Steve Ballmerovi /insajderi tvrdia, že v pozadi sú aj chybne rozhodnutia šedej emincie a rigidného dinosaura Bill Gatesa/. Skutočne dobrý a špičkový manažer si takúto do očí bijúcu chybu, opakovať minulého chyby najbližšej konkurencie, nemôže dovoliť ani vo sne. Dnes je MS bez veliteľa, bez stratégie /One Microsoft - ktorú rozbiehal Ballmer je na ľade/ a s veľmi drahou, priliš komplikovanou konzolou na krku. MS má "PS3 problém". SONY zas zreformovanú stratégiu, komplet zreformované vedenie /Kaz, Yosp, House, Tretton, Ryan, Cerny/ a báječnú konzolu sa skvelú cenu. Najlacnejšia kedy pri štarte predávaná playstation mašina.  Množstvo priamych, nepriamych, viditeľných, skrytých indicií ukazuje na absolútne úspech tejto platformy. Xbone zatiaľ napĺňa osud prekliatia tzv. "tretej konzoly".

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****