01/08/13

Paprika


Scifi filmy ako Inception alebo Total Recall operujú aj s konceptom vloženia falošnej spomienky do vášho mozgu. Slovo scifi však už dnes môžem pustiť k vode, neb sa to vedátorom pred pár dňami podarilo aj na skutočnom živom tvorovi. Laboratórna myš. Iste to bude chcieť ešte niekoľkrát overiť a pokus zopakovať, ale dejú sa tu veľké veci. A extrakcia myšlienok, pamäte, snov sa opäť o kus priblížila. Človek dokonale zbavený súkromia.


Paprika /2006, anime, 90 minút/ je posledným dokončeným autorským filmom Satoshi Kona /zomrel pred 3 rokmi na rakovinu pankreasu, známa persona aj medzi americkými filmármi/. Ak netrpezlivo čakáte na pokračovanie filmu Inception, určite si pozrite Papriku. Je to šialená zmes prelínia sna a reality ala Nočná mora z Elm Street, manipulácie prostredia až rozmerov oko-ušných halucinácií, presne ako to robil psychopatický Peter Riviera z Neuromancera. Dočkáte sa aj definitívneho riešenia. Svet v ktorom sen a skutočnosť existujú v jednom priestore v toľkých rovinách, koľko len zvládnete a viac už spoilerovať nebudem.

Paprika je hravá, psychedelická, má svieže intro, ktoré som videl asi 40 krát /chytľavá hudba/. Celé je to dobre rozbehnuté, ale už v polovici je jasné, že sa vlak vykoľajil, na konci budú aj nevinné obete a kyslá chuť grcov v ústach. Príbeh je zbrklo, prvoplánovo a jednoducho ukončený. Banálna zápletka. Klimax sa nedostaví. Postavy ostanú iba ľahko načrtnuté, často iba v pozícií klišovitých figúrok, motívy sa nerozvíjajú /"dvojčatá"/. Mimochodom, najdete tam aj cameo jednej obéznej svine z Valve. "Fucking food disposal". Pro-tip na záver: "today's weather is dreamy" a tá web adresa vážne nefunguje.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****