20/08/13

Gamescom 2013 - SONY


Video celej konferencie /YT formát, sledujte od 42 minúty/. Dramatický uvod. Mŕtvy Kutaragi v kresle zviera dualshock, zavedený urokatéter, čumí na teleshopping matroš. Kecám. Nejaky blbec proste sedí v koženom kresle a bavi sa s next gen UI PS4ky. Teraz hraje KZSF MP. Nudný bullshit, interakcia s prostredim ako v nejakej java hre pre môj 7 ročný mobil. Vidím inak hovno, bo kamera to berie z posledného radu a komentár žiaden. Chlapik má okuliare, epikantus, iste ide o Shuhei Yoshidu /šéf všetkých sony dev tímov/. Úvod bez obligátneho dubstepu a videomontáže, ale to čím to nahradili je ako amaterská zábava na maturiťáku. Teraz minúta ticha. No, nejako sa im to rozpadá.



Jim Ryan / európska pobočka, šéf SCEE/. Gran Turismo 6, GT hraje hlavné husle najmä v európe. "Brand new video". Bueno, poďme. Polyphony našťastie trailery robiť vedia. Na posranie pekná grafika, hravo na úrovni flopzy pre Xbone, len to ma lepšie svetlo, lepšie shaders, dynamické počasie a dennú dobu. Release hry - 6.12.2012. Rovno pod vianočný stromček a ešte to stihnete aj vkusne zabaliť, mašľa a tak. Pripomínajú aj chystané GT movie, nikto nevie čo si o tom má myslieť. Ešte zopár teplých slov venovaných hrám pre PS3. TLoU, Beyond. PS3 je stále pre SONY veľmi dôležitá. Smer na sever ku 100M predaným kusom. Little Big Planet HUB pre PS3, nejaká f2p služba, neviem čo to vlastne je, výpadok videa. GTA 5 PS3 bundle /plus 75% zľava na inú gamesu od R* ak si preorderujete GTA5 /, MS ten bundle mať nebude, exkluzivita pre SONY.

PSV nová cena - 199 euro

PSV mega pack /+ 8 giga karta/ a hry - Arkham Origins Blackgate, Football Manager Classic 2014 a Borderlands 2. Bordeľ lands, áno !! Fez pre PSV a ďalšie desiatky malých indie smradov. Pokles ceny PSV na 199 euro a to už od zajtra a tiež úprava ceny flash kariet. Michael Denny /SONY WWS - worldwide studios/ uvádza - novoohlásené PSV hry : Murasaki Baby /hyperštýlová 2D grafika, inak niečo v akčne logickom štýle ala Limbo/. Big fest /f2p projekt/ - izo koncert tycoon, inak môj švagor sa tomu venuje, viem o tom snáď všetko, WIP listky zadara mi ale nigda nedá. Ďalšie malé indie divočiny /Spelunky a more ďalších/ a v pozadi vyjuchané tváre a nadšené hlasy indie vývojarov.

Mark Cerny /šef architekt PS4/, to znamená, že sa presúvame na PS4ku. "Ide o najvýkonnejšiu hernú konzolu hernej histórii". Mark si proste musi kopnúť do MS. Veľmi ľahká programovateľnosť, vysoký výkon, bezhraničná diverzita herných titulov, láskavá podpora pre indie vývojárov. Opakuje známe PR fakty. Odchádza do zákulisia dať si pivo a nejaké lustige wursten.

Shahid "indie" Ahmad. Otrok čo naháňa indie hry do PS košiara. Doslova. More čiernej práce v pozadí. Rogue Legacy, The Binding of Isaac: Rebirth, N++, Volume, Vlambeer!, Wasteland Kings, Hotline Miami 2. Všetko gamesy hlavne pre PS4 a PSV. Ako hovorím - tých malých hier ktoré dotiahol a ešte dotiahne na sony mašiny je ohromné množstvo, toto bol iba maličký výcuc. 

Michael Denny, konečne o PS4 hrách. Všetkých 14 first party SONY dev tímov /WWS/ maká na PS4 hrách. To už vieme. PS4 hra od The Chinese Room /viď ich "prelomová" Dear Esther/ s názvom Everybody's Gone to the Rapture, logo Cryengine 3. Jebus. Postkatastrofické niečo, 5 dni po "udalosti". Krátke video, klasická /sterilne hnusná/ cryengine grafika. Tequila Works a ich projekt - Rime, Zelda grafika ako v Windwaker, pastelová, kontrastná, slnko mláti do kameňa. Helldivers /leak mena hry bol pred týždnom/ od "Magicka" dev tímu pre PS3/PS4/PSV. Tož to bude samozrejme izo coop online akcia. Housemarque /Super Stardust HD/ a ich ďalší šialený shmup shooter - Resogun pre PS4, mega uber particle efekty. Shadow of the Beast next gen koncept /z amigy pre PS4/, nezachytil som od koho. Vyzerá to ako Heavenly Sword pre PS4 a nemá to mágiu SOTB pre amigu, sorry.

First party WWS PS4 hry. Playroom - PS4 EYE kravinka /naistalovaná na každej PS4, už stačí len ta kamera/.  Infamous :SS - nové video, tma, dážď, zlé herecké výkonu, emo chlapik v pletenej čiapočke. Smoke sucker, cock sucker. KZSF - ukážka mulťáku.  Nie je možné odhaliť skutočné kvality hry, takže je to iba farebné video. Nudné. Pešia akcia v neinteraktívnom prostredí  asi ako DOOM deathmatch. Dokopy doteraz vraj ohlásili 15 nových PS4 hier /vrátane third parties/ a všetky budú mať minimálne časovú exkluzivitu na obdobie štartu PS4ke. Nerátam to, hier bude plná riť, každý sa chce nažrať.

Sociálne bludy, TV, music blbosti, ktore ma uspávaju. Hudba v poazadi hry podľa vlastnej voľby. Orange, Dojče telekom, Virgion, Ono broadband balíčky. To sú sračky čo bežného konzumenta nemajú čo zaujímať, stačí keď to funguje a má to dobrú cenu. PS4 PSN+ a 14 dňový free trial /DriveClub a Resogun je stále free počas tejto doby/. Ak si kúpite PSN+ na rok počas nasledujúcich 30 dní, dostanete 90 dní navyše zadara. SONY = dedo mikuláš, vianoce čo nikdy nekončia. Z ničoho nič reklamné gameplay video posledného pirátskeho Asassina od Ubisoftu, holt ruka ruku myje.  Skoro som zaspal, keď v tom záber na PSV, kde to  PS4 streamuje - remote gameplay. PS3 a PS4 dostane aj kus exkluzívneho žvanca, nejakú sidequest blbosť so ženskou /Aveline, to je miešanka z Assassina 3 pre PSV/.

Yves Guillemot /šéf Ubisoftu/ nám ešte chce niečo povedať. Watch Dogz a niečo extra pre PS3a PS4. Všetko sú to hry bez charizmy. Panduľáci ako zo slabých B - filmov, akcia ako v GTA pre PS2. Cítim sa staro a unavene."Now is the time to wake up." Jasne. matrix. Kriste pane. Minecraft pre PS4 /neskôr aj PS3 a PSV/. War thunder - f2p next gen MMO /tanky, lietadlá/ pre PS4. Vkusná grafika, veľké bojové pole. Taká akčná verzia českej Army. PS4 proste do vianoc dostane minimálne 30 slušných hier, ktoré sa dajú hrať bez škrípania zubov. Vaša peňaženka a voľný čas nemajú šancu. 

PS3 12 GB SKU za 199 euro

Andrew House /šéf hernej duvízie SONY/ - okrem novej ceny pre PS3 bez HDD ohlasuje aj diskontné zľavy pre PS3 sráčov čo si kúpia past gen verzie hier COD: Ghosts, Watch Dogs a Battlefield 4, pri kúpe PS4 verzii vraj ušetria kopu peňazí. Dobre, chválim. "Reward PS3 gamers for their loyalty". Andrew s uškľabom napadol aj "kde vietor tam kabát" taktiku MS počas posledných mesiacov. "And while others have shifted their message and changed their story." SONY bolo vo svojom posolstve hernej obci stále rovnako konzistené a jasne lepšie pripravené.

PS4  - bude day 1 dostupná v 32 krajinách
amerika od 15.11.2013, európa od 29.11.2013

---------------------------------------------

Záver. Technicky tu niet viac čo dodať. MS malo "nejakú" víziu avšak SONY a tlak hráčov im ju rozložilo na atómy. Ukazuje to na zásadné strategické pochybenia v centrále MS, veľmi tragické a opakované zlyhania komunikácie, ktoré v celej nahote prezentujú neschopnosť MS reagovať na realitu okolo seba, registrovať potreby zákazníka a dosiahnuť naplnenie svojich cieľov. To sa tak gigantickej firme nemôže po rokoch príprav stať, alebo naopak - práve podobným firmám sa to neustále deje a MS pokazí všetko na čo siahne. Chválabohu, že je tu stále priestor na opravu vďaka nevyčerpateľnej zásobe "office dolárov". SONY ide ako namydlený blesk. Ako skúsený herný veterán, naozaj iba sucho konštatujem, že úplne všetko - HW, SW, SDK, hry, služby, vzťahy s vývojármi ide presne podľa ich plánu, zatiaľ nevidím jediné závažné zakolísanie. Inak, ak sa už teda na to pýtate - nie, PS4 si rozhodne nekúpim. Stále platí, to čo pri PS3ke. Chcem aspoň 5 špičkových hier, ktoré prepisujú dejiny a mne sa oplatí s nimi strácať čas.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****