04/07/22

Rok 1994 - kambrická "HW videoherná" explózia


V tom roku som mal stále ZX Spectrum 48K. Niektorí šťastlivci už jazdili na Amiga 500 alebo Amiga 1200 /štart v 1992/. Budúci inžinieri, matfyzáci a ajťáci boli plne PC pozitívni a na HDD šuflíkov si z vysokoškolského intranetu nosili domov alebo na internát /kolej/ všetky nové herné PC pecky. Inak klasická doba softvéroveho PC renderingu na i386-486 v 320x200px v 10-30fps.V roku 1994 sa narodil aj budúci internet. No a v roku páne DOOM 1 /prakticky na vianoce 1993+, PC/ na hlavnom bojovom poli svetových konzol zápasila dvojica odvekých rivalov Sega Mega Drive /1988/ a SNES /1990/. Ako súperi sa v tejto HW polohe už asi nikdy nestretnú. Predchádzajúca 8 bitová generácia NES a Sega Master System /úplne Mega Drive grafika/ stále zdarne 16 bitom sekundovala. Dvojica handheldov Nintendo Game Boy a Sega Game Gear v plnej paľbe. Ako vidíte Sega a Nintendo s úplnou dominanciou v každom smere. V tomto čase a priestore tu žil aj ďalší handheld Atari Lynx, ale jeho výskyt bol vyslovene endemický, ako vzácna rastlina v jednej alpskej doline bez mena. Trh však bol HW možnosťami bezbrehý.

Máme tu niekoľko obskúrných konzol u nás s bezvýznamným percentuálnym zastúpením. Turbo Duo /pred ním Turbografx alias PC engine + CD/ od fy NEC. Bandai a Playdia. Sega/Mega CD /1991/ ako CD add-on mechanika pre Sega Megadrive. Okrem mechaniky to malo aj trochu ďalšej RAM a rozšírenie gfx možností o škálovanie a rotáciu, čo dorovnávalo alebo prekonávalo to isté v novšom SNES. Ten však bez CD mechaniky, ponuku na tento upgrade od Ken Kutaragiho zo Sony po menšom škandále odmietli. Philips CDi /1990/ ako Amiga 500 ale s CD mechanikou, s viac farbami a HW dekompresiou CD filmečkov. Panasonic 3DO /1993/ - prvý pokus o nadupanú 2D/3D konzolu. Atari Jaguar - vypustená doslova mesiac po 3DO a posledný pokus Atari o veľkú 2D/3D konzolu. Amiga CD32 /1993, to isté ako Atari, teda labutia pieseň a ide o "2D" Amigu 1200 s CD mechanikou/. Neo Geo CD /1994/. Všade ako vidíte bola jasná snaha naskočiť na CD vlak : nízka výrobná cena média, technicky neobmedzená kapacita, orchestrálne CD audio, plné nahovorenie hier a CD FMV filmečky. Presný opak doteraz používaných herných kartridžov /ROM na čipoch/ mínus ich oveľa vyššia prenosová rýchlosť a nižšia prístupová doba.

 
Final Fantasy 6 /SNES, 1994/

Ale počkajte - je tu toho ešte viac. Sega 32X /1994/ - ďalší bláznivý add-on pre 16 bit Sega Magadrive mal dvojicu Hitachi CPU, ďalšiu RAM a dokopy to nejako rozbehalo DOOM /to isté sa podarilo aj na SNES konzole alebo 3DO a Atari Jaguar !/. Sega Saturn /1994/ - nešťastné zariadenie, ktoré nebolo od začiatku dizajnované ako 3D konzola. Správne si teraz myslíte, že stratégia Segy hádzať kobylince na stenu a sledovať čo sa na trhu uchytí sa ukázala ako krátkozraká a hráči to neskôr Sege nepekne pri konzole Sega Dreamcast /1998/ spočítali. Pritom išlo naozaj výkonnostne, "user friendly" kódersky o luxusný produkt. PlayStation 1 /1994/. Nintendo Virtual Boy. Atari Jaguar CD varianta. V roku 1994 sa tiež masívne hypovalo pokračovanie 3DO, pracovne známe ako Panasonic M2 a všade sa hovorilo o "Ultra 64", išlo o budúce Nintendo 64 /vypustené nakoniec až v roku 1996/. A pre úplnosť medzi arcade kabinetmi tu suvérenne kraľoval Sega Model 2, čo je "hires" PAL rozlíšenie 496 x 384px vždy na 60 fps a v plne 3D hrách natrieskanými polygónmi. Pamätajte, že PC vtedy v 2D/3D úplne padalo na hubu. Podobné 3D radosti v defaultnej výbave Sega arcade kabinetov sa do PC segmentu začali predierať pomaly až niekedy okolo roku 1997 s nástupom tzv. 3D akcelerátorov grafiky /3Dfx, Matrox, ATi, Nvidia/ alebo ešte oveľa neskôr - Model 2 mal aj HW podporu pre transformáciu geometrie, čo prišlo pre PC až s Nvidia GPU Geforce 256 v 1999 ! PS1 to mala ako GTE /Geometry Transformation Engine/ už v roku 1994.

Takže, keď v roku 1994 dalo 16 bitové SNES bez CD na trh dnes kultovú a vtedy svojím technickým spôsobom revolučnú hru Donkey Kong Country so sloganom - "zvuk ako z CD a CG grafika ako z konzol ďalšej generácie", tak to bolo reakcia na to skutočne búrlivé obdobie chaosu 8-16 bitov, CD mechaník, nástupu 3D grafiky, texúrovania a moderných GPU a všetko doslova v 12 mesačnom intervale medzi 2D Sonicom a 3D Star Wars. O nič menej slávny Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles pre Sega Megadrive je tiež z toho istého roku. Bodka za touto časťou článku - Sony malo vtedy dobrý čuch na góly, keď sa snažilo pre SNES pretlačiť svoju CD mechaniku /aj s trochou pamäte a gfx vylepšení ala Sega CD/ a ešte raz sa ich technologické vizionárstvo prejavilo pri PS1 - 2D lepšie ako Neo Geo a lacné a výkonné 3D GPU s HW transformáciami plus HW MPEG engine na CD mechanike. Jasný výherca tohto kola teda na konci bolo šokujúco práve Sony. Bombastický debut v konkurencii harcovníkov ako Sega, Nintendo, Atari, SNK, NEC, Commodore.

 ----------------------------------

Súčasnosť, rok 2022. PlayStation 5, Xbox Series "niečo" a bežné Steam PC je jeden a ten istý HW. Na nejaké HW špecifické pikošky sa už nikto nehraje, lebo tu hru musíte pri likvidačnej hrozbe /sme tesne pred celosvetovovom recesiou, s nekontrolovateľnou infláciou a pri energetickej kríze/ predať na čokoľvek, čo to dokáže v 720p/30fps rozbehať, takže špecifikácie nastavíte už na úroveň 500 eurového 25 watt "herného" notebooku. Ani neviem, či vôbec na trhu je dnes nejaký klasický handheld. Máme ten Nintendo Switch tablet. To viem. Všetko ostatné sú obskúrne mobily a teda peklo mikrotransakcií a pay-to-win filozofie /mám to famózne za posledných asi 7 rokov zmapované a je to chronická psychóza a večný očistec za naše herné hriechy/. No a "mačacie zlato" kategóriu pokrýva Steam "PC" Deck alebo veľmi pomaly sa rozbiehajúce VR. Takže ešte raz. 

Mainstream je bežný a jednotný AMD HW v podobe konzol. Jeden nVidia tablet od nintenda. Miliarda mobilov a čakáme na VR, kde to chce ešte aspoň jednu generáciu, aby to prerazilo do mainstreamu. Oproti roku 1994 je to všetko kľudné, nudné, predvídateľné, bez prekvapení a bez emócií. Víťazom tohto kola, môže byť Sony /konzola, VR, "prielom" na mobiloch/, ale bude to s odretými ušami a už naposledy. Povedzme, že potiahnú koncertné turné 1994-2024 a štafetový kolík pojde ďalej, do iných rúk a celkom paradoxne z toho ako jasná dvojka asi vyjde Nintendo s Switch 2 /Switch 1 je z roku 2017/ povedzme o výkone na úrovni PlayStation 4+ a to znamená pekný základ a útočisko pre tisíce hier od RDR 2 cez Horizon 2, Spiderman po Uncharted ultimate edition a Ratcheta. Sony to vážne potrebuje, tie dodatočné predaje !! Jednotkou bude po technickom K.O. jasne Microsoft. V čase PS1 to vyhral ten borec s CD mechanikou, s programátorsky prítulným HW a s veľkou podporou od "third parties" vývojárov. Nintendo práve preto havarovalo s N64. Dnes je iba jedna rozhodujúca premenná - desiatky, stovky miliárd, za ktoré si kúpite čo treba a keď aj utrpíte nejakú strašnú stratu po zlom kroku, tak to pre vás nič neznamená. Microsoft.

14 comments:

  1. V 1994 jsem jel kombo C-64 / Spectrum 48 a tajně pokukoval po Mega Drivu, na který jsem bezpečně neměl... Nějaké PC jsem měl totálně u P a život byl krásný...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... nemal som ziadne vreckove, ledva som dal dokopy jedno sto pade na mg pasky a warez pre gumaka .. konzoly, amiga, 386dx pre dooma bolo totalne mimo misu.

      Delete
    2. Na Commodora jsem si vydělal asi na 3 brigádách jako malý smrad... Si pamatuju jak po revoluci rozjížděl podnikání kdejaký nekompetentní blb a vychcan a dělali jsme nějaké lavičky pro Německo cca 1992-3 a žádné školení jak se to má dělat nic každý tam rval ty šrouby jak ho napadlo. Samozřejmě to Němci vrátili a naráz pičus v kravatě přiletěl do haly a všem ukazoval jak by se to mělo dělat... Nemám dál co říct akorát že prachy byly minimální a já jsem měl furt málo!!!

      Delete
    3. ... v case revolucie som bol gymnazista, ale ja som bol nesmely hnup a take veci s prachami som nevedel.

      Delete
  2. 3DO,som,mal, presne 24h 😂, zakúpený,na,Invexe,kde,som,zastupoval Amigu/EsCom... dovliekol, domov a večer,som, videl PS1... ráno,predal a letel,do Viedne,pre svoju 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... ako som povedal, mal som pozicany Atari Jaguar s AVP a bolo to cool to aspon skusit, 3DO iba na obrazku .. amigy u nas ludia mali A500, A600, A1200, turbokarty 030/50 .. Voodoo 1 som mal siroko daleko ako prvy, heh.

      Delete
    2. Tak to je špatné plánování! Koupit 3DO a večer zjistit že existuje Playstation?!

      Delete
    3. ... ja si rok 1994 pamatam velmi dobre .. hruza to bola .. kazde nove cislo herneho casaku = nova konzola .. 3Do, Atari Jaguar, Sega Saturn .. super hypovane N64 a ta sracka od debutanta Sony, nemal som ziadne info, len casaky .. takze som si povedal .. Sony .. pfff ..

      ... 3DO by som nebral .. Jaguar nevyzeral zle /3D perf vsak hlboko pod PS1, to uz dnes vieme/ ale Atari bolo po silnej Atari 2600 uz potom slabucke .. ako som povedal N64 mala masivne hype /asi ako PS2/ ale stale to odkladali .. takze v 1994 to bol doslova iba Sega Saturn a Playstation 1.. uf.

      ... a PS1 urobilo najvacsie terno vtedy za poslednych 25 rokov .. mno.

      Delete
    4. Nevím přesně který rok, ale o Playstationu vyšel oslavný článek buď ve Score nebo Excaliburu, jak to zametá se 486 PC hrami... Což bylo samo o sobě významné neb ti pisálci tam byli téměř všichni "PC friendly only". Tam jsem asi poprvé zaregistroval že je tu nějaký Playstation. No a pak to člověk viděl naživo v obchodě a uznal že takové 3D tu ještě nebylo (ehm), ale to už bylo '95 spíš '96. Stejně jsem si pořád myslel že na Mega Drive ve 2D hrách PS1 nemá neb jsem neviděl hry jako Raiden Project či Strikers 1945.

      Delete
    5. ... keby len s i486 .. PS1 uplne pozameta s beznym Pentium ako nic ..

      Score v roku 1994:

      https://www.oldgames.sk/mag/score-2/page/36/

      https://www.oldgames.sk/mag/score-5/page/52/

      https://www.oldgames.sk/mag/score-8/page/52/ .. !!!!

      https://www.oldgames.sk/mag/score-11/page/50/ .. !!!

      .. a zlaty article - https://www.oldgames.sk/mag/score-13/page/6/ !!!!!

      Delete
    6. Ten článek byl víc konkrétní a čistě o Playstationu. Autor tam popisoval konkrétní hry co si vybavuji, takže to vyšlo asi později až už byl PS1 usazený... Možná to byl časopis Level, kdo ví...

      Delete
    7. ... no tak aspon jeden genericky z Plevelu - https://www.oldgames.sk/mag/level-3/page/46/

      Delete
  3. A, ešte story,o PS2... kamarát,pre, ktorého,nie,nič nemožné,ma, odviezol do Prahy.Japonske veľvyslanectvo...sekretárka,sme,dali, peniaze a uvarili,ju,aby,jej,rodičia, v Jpn,ju kúpili a poslali,sem.Do,Eu,prišla o rok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... PS2 bolo aj u nas nesmierne hype, kazde pismenko a obrazok sme sledovali .. potom sa ukazalo, ze devs na to nestacia .. heheheh.

      Delete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****