13/05/22

Low-end, High-end a možno príde aj kúzelník

Nintendo vie čo robí a preto skoncovali s trendom vlastných, vysokovýkonných konzol. Doviedla ich k tomu základná logika. V čase ZX Spectrum musela byť AAA hra hotová do 12 mesiacov za 125 tisíc libier a s 12 chlapmi za stolom. Dnes Microsoft s dev tímom 343 Industries po šiestich rokoch /!/ dajú na trh nové HALO, údajne s obludne veľkým budgetom 500 mega a k tomu takmer 800 zamestnancov v rachote. Hra je napriek tomu v úbohom stave, čo sa obsahu aj kvality týka. Vyzerá to tak, že veľké, košaté, komplexné hry je schopné dať výrobca v počte jeden kus za celý generačný cyklus a skutočné AAAA veľryby ako GTA iba raz za 10 rokov a zjavne máme považovať za normálne, že jednu generáciu konzol franšíza bez výčitky svedomia aj úplne preskočí.
 
Naughty Dog na PS3ke pustili svižne do obehu Uncharted 1-2-3 a nové IP The Last of Us 1 a lesbické DLC The Last of Us: Left Behind. Pre PS4 to bolo chudobnejšie s Uncharted 4, ďalšie homo DLC Uncharted: The Lost Legacy, kozmetický remaster TLoU1 a The Last of Us 2. No a konečne aktuálna PS5, kde majú zatiaľ veľké nič a je nepravdepodobné, že dohonia v kvantite tu PS3, lebo sa pravdepodobne stále motajú s MP módom pre TloU2. Množstvo práce, ktoré treba urobiť na asetoch /modely, textúry, animácia, audio/, na ladení a výstupnej kontrole rastie zjavne s /n/ exponentom smerom na sever.
 
Lara Croft na PS1 : TR1 v 1996, TR2 v 1997, TR3 v 1998, TR:TLR v 1999, TR:CH v 2000 !!!
 
Gordický uzol problému teda vyriešime ala Ubisoft s Assassin's Creed alebo v štýle Call of Duty. Čo rok, to nová hra. To však chce prijať do práce ďalšie tisícky robošov. Paralelne na jednom IP pracujú aspoň dva tímy naraz a nemusím tu nikomu vysvetľovať, ako taká koherencia a bek-fídbek v praxi vyzerá. Ale práca sa urobí to hej. Tak či tak to však stojí strašné peniaze a tie musíte zarobiť. Zakričíte, že predsa SONY má nový cenový štandard 50 až hrozivých 70 euro a opustilo zabetonovanú cenovku 60 euro, ktorá tu snáď bola od prechodu do nového milénia. Ja však vytiahnem túto inflačnú kalkulačku a tá mi hovorí, že hra za 50 USD/EUR v roku 2000 by mala stáť dnešných 84 USD/EUR !! SONY a s ním všetci ostatní sa teda predávajú pod cenu a určite im tie peniaze chýbajú.
 
Nintendo nie sú kreténi a vidia, že dnešný súpervýkonný HW paradoxne predlžuje dobu vývoja hier a zároveň ho fantasticky predražuje. Poviete si, tak to zarobíme. Pozrime sa na to, či sa vám to podarí. V každej generácií predáte 100 mega konzol a zároveň 10 mega tej konkrétnej hry. Ako však ukázala inflačná kalkulačka, tak každý rok, každú generáciu v skutočnosti zarobíte menej a menej peňazí. A dnes vzhľadom na okolnosti /svetová vojna + green deal = dekáda nepríčetného zdražovania, inflácie, recesia/ ste v kapitálovej, slepej uličke. Následne ste preto dotlačený do multiplatformového vývoja hier a HW štandardom sa stáva PC ňouma zo Steam štatistík a nie vaša super optimalizovaná konzola, API, SDK. Nejaké PC so sociálnym CPU, GPU okolo Nv 1650 a s SSD 1.2-2.4 giga/sec maximálne. V tejto situácii je dnes MS aj SONY a práve preto tu už nemáte "wow SSD next gen" Uncharted 5 alebo The Last of Us 3. Jasne kapitálová, v preklade vlastne - časová pasca. Čas sú peniaze a "skrátenie" toho času potrebného na to či ono - chce veľa prachov.

Nintendo to videlo dopredu a po HW špičkových SNES, N64, Gamecube prišlo s Wii alebo Switchom. Ak by SONY urobilo to isté, tak by sa takmer neprizabili s PS3 /CELL sa ukázal ako omyl, vlastné GPU "nestihli" a NV GPU bola sračka/, ale urobili by PS2 ver. 2.0 rovnako ako je Wii zlepené z dvoch Gamecube. Podobná PS2+ mašina by mala procák na 900Mhz /z pôvodných 300Mhz/, iba jeden VU na rovnakej frekvencii ako CPU /cielené zjednodušenie, lebo s dual VU mali kóderi problémy/, RAM z 32 na 128/256 mega, GPU z 150 Mhz na 450Mhz a so základnou pixel/vertex podporou, HDD a koniec. Konzola za 299 euro. Úplne každá hra na 60fps, trilión alfa efektov a tisíce objektov na frame. Následovať, ale musí aj vývoj vlastného herného ekosystému ala Nintendo. Vlastné, lacné platformery, GTA, TPS veci, RPG atakďalej. V high end by ostal MS sám, čo by sekundárne pochovalo veľké third party dev tímy, ktoré tu veľkú hráčsku základňu proste potrebujú.

Apple Pippin /1996/ - dvakrát drahší ako PS1, oveľa modulárnejši, skôr také Small Form Factor PC

Nakoniec teda tie miliardy euro na moderné AAA/AAAA hry niekde zohnať musíme, neb sa vývoj dopredu nepohne. Riešenie je príchod nového zazobaného hráča. Číňan z Taiwanu na tomto fóre píše: "Apple intenzívne sonduje terén ohľadom možnosti razantne vstúpiť do gamebizu. Vlastná, veľká konzola, malá Apple TV konzola ? Čmuchajú okolo Ubisoftu a Capcom a tí sa idú pretrhnúť od nadšenia." Nemusím to rozoberať enormný pokrok, ktorý Apple urobili pri vývoji vlastných APU /CPU, GPU, ML kombo/ alebo, že sedia ako drak Šmak /Smaug z LOTRa/ na nespočítateľnej hromade peňazí. Ak ste si nevšimli, tak sme v najväčšom páde akciového trhu od roku 1939 a teraz je ten čas na novú obchodnú stratégiu a Apple sa možno vrhne na výpredaje. MS asi mal počkať kým vyvalí tých vyše 80 miliárd za Activision/Blizzard a Zenimax/Bethesda. Každá veľká kríza, je zároveň ešte väčšia príležitosť na zbohatnutie. Gamebiz sa potrebuje dostať z obdobia cholerami stíhaného feudalizmu /ako prežiť do ďalšieho dňa/ do konsolidovaného neokapitalizmu /explózia inovácií, kreativity a produktivity práce/.

7 comments:

  1. "One of the reasons Santa Monica decided to end the Norse era with Ragnarök was due to the game's size and scale. The 2018 installment and Ragnarök each respectively took five years to develop, and they did not want to take another five years, totaling 15 years."

    ... akurat citam ako sa hraci rozculuju, ze po Ragnaroku ani pes nestekne, ziadne info, ziadne hype, tak uboha SONY a SM .. rad som s hranim skoncil, lebo ta absencia nadsenia, elanu z ich strany je neznesitelna.

    ... a ako hovori ten idiot Cory Barlog .. 15 rokov na tri hry je tragedia .. ako aj ja vyssie v clanku .. je to uplna prehra a je jasne, ze vyroba je totalne neefektivna a to stale hovorime o PS4 HW !!!!!!!!!!!

    .. teraz si predstavte o par rokov giga PS6.

    ReplyDelete
  2. Ty PS2+ parametry je nějaký oficiální dobové info nebo jen spekuluješ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... iba spekulujem.

      ... ide ciste o konstrukciu ako postavit "plus" verziu PS2 za polovicu penazi pri kupe PS3, kde vyvoj hry nebude trvat tri roky ale rok a pol, kde absolutne kazda hra bude 60 fps a bude mat arcade cabinet feeling, teda masivne pohyby na frejme.

      ... PS2 je v zaklade triple core CPU /centralny MIPS a dvojicu VUs/ .. CPU by sme dvihli na max. technologie a VU tam dali iba jedno, s dvoma mali koderi problem .. VU je vlastne SIMD pole ako v dnesnych GPU compute bloky.

      ... takze PS2+ procak na maximmum, jedna siroka VU na maximum, rozsireny instruckny set, modernejsia architektura . PS2 grafika nema registre pre pixel/vertex ops ako Xbox alebo Gamecube /TEV jednotka/, takze to by sme poriesili tiez .. VU je programovatelna, takze sa tam da nasit custom Dx7-8-9 funkcia podla potreby ale PS2+ GPU potrebuje aj ich fyzicku podporu.

      ... hafo RAM podla ceny - 128/256 mega a HDD .. vsetko tak aby sme sa vosli do predajnej ceny tak 300 euro.

      ... staci aj 480-720p extremne masivna raster grafika .. ked ste videli Black PS2, tak nasobne lepsie .. GTA na 60 fps .. atd.

      Delete
    2. ... vyssi HW navrh plati pre rok 2006 /ta PS2 vs PS2+ by bola ako PS1 voci Sega Model 3/ .. heh .. ale aj dnes by si na steam store podobne PS2+ hry lahucko predal .. v dnesnej modernej hre mam akoze pol hodinu stravit v editore postavy, potom pol hodinu niekde v hre ist a potom si konecne buchnem, ale stale ako na tej PS1 .. takze PS2+ raster monster.

      Delete
  3. na druhou stranu proč by furt mělo všechno stát 500 milionu $. Indie scena i Nintendo ukazují že cesta jsou i maly hry. A neznamená automaticky že mala hra od solo developera nepotřebuje výkon, ten není vyhrazen jen pro openworld a drahý TPS/FPS. třeba tohle dělal nějakej francouz sám https://www.youtube.com/watch?v=1gSyRDca5N0 a na steamu prodal cca 300k kusu a ještě to má na Switch, PS4 a Xbox One kde se to číslo jen tak nezjistí ale řekněme že všehny ty konzole prodaly dohromady víc než steam a cena je 30€, tak se ten čistej výdělek může pohybovat někde mezi 8-12 milionu $, náklady zaplatit možná 2 roky práce jednoho EU vývojáře, 120k $? Takže výdělek možná i 100 násobek. Neni to uplně dokonalý, nemělo to asi moc dobrou reklamu, tak jak by musela dopadnout líp zpracovaná hra s reklamou a řekněme 10-20x lepším rozpočtem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... 500 mega je za AAAA .. pri AAA ti to narastie z 75 mega pri PS1 na 150 mega pri PS5, obe konzoly rovnka zakladna, na PS5 mas lacnejsiu kopiu hry ako na PS1 = game over PS5 only, nazdar average PC steam jelito s 2.4gig sec SSD a NV 1650.

      ... nintendo sa na to vybodlo a mario gaylaxy, mario odysea, kirby novy .. Wii alebo Switch je ta sama hra do 30 mega max.

      Delete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****