31/03/22

Viem, na čo sa pozeráš !

Virtuality "1000 series" VR /Amiga 3000 čipset, VGA rozlíšenie na 15 fps, farebné polygóny bez textúr/ v roku 1991. Celé je to v cene jednoizbového bytu v Prahe. A ani to nebolelo a o 30 rokov neskôr na lacnej PS5 dostaneme 4K/60+fps v neskonale lepšej grafike a ergonómií plus pohyb prstov registrujúci haptický ovládač ako z Minority Report. V predaji to čakáme na vianoce tohto roku. Aktuálna realita je napríklad Iron Man VR pre PS4 s PSVR1 a beží to na Unity engine /menej známa konkurencia pre Unreal Engine/. No a práve Unity tím už testuje PSVR2 pre PS5 a na každoročnej vývojárskej konferencii GDC o tom mali pred týždňom prednášku - "Building Next-Gen Games for PlayStation VR2 with Unity." Sklamem vás, ale ešte nie je oficiálne dostupná /updejt 1.4.2022, už je to online/ - nejaké info však uniklo a hovoriť chcem aj tak o niečom inom /gameplay/, takže "čísla" len tak prebehneme.

 

Kto Amigu /500, 1200ku či 030 turbo/ mal, tak vie, že v žiadnom prípade nezobrazí VGA alebo SVGA rozlíšenie v 3D grafike aspoň na tých 60 fps a už vôbec nie v stereozobrazení, teda dvakrát tak veľký objem dát. PS5 bude mať zákonite ten istý problém a rád by som podotkol, že 60 fps je pri VR ako 30 fps pri "2D" hre na monitore. Chce to aspoň 90 fps a optimálne 120 fps - dnes v roku 2022  /perspektívne do budúcnosti cielime nad 240fps/. Žiadne dnešné ninja PC s 1000 watt zdrojom, ale neutiahne natívne 4K/90/RT v VR režime, pochopiteľne ani PS5/PS5 Pro, iba ak použijeme nejaké biologické triky. 

 
 foveated rendering - sledovanie zrenice

Ľudské oko sleduje svet okolo seba s maximálnou ostrosťou iba v priamej osi vášho oka a smerom ku periférii je to silne rozmazané. Ak by sme to vedeli vo VR prilbe napodobniť /foveated rendering - FR, periféria s nižšou kvalitou zobrazenia/, tak ušetríme stovky percent výkonu. To niečo sa volá zariadenie na sledovanie vašej zreničky a problém je vyriešený, lebo PSVR2 túto fičúru podporuje. Podľa zopár odrobiniek z tej Unity PSVR2 prezentácie klesla záťaž GPU o 250% pri použití FR a agregovane CPU+GPU o 360%. Teoreticky je teda možné dostať PS5 grafiku bežnej hry do VR režimu bez straty vizuálnej kvality. Je dokonca viac než možné "v strede" scény supersamplovať kvalitu pixelov NAD úroveň non-VR hry, lebo smerom ku periférii si môžme dovoliť aj 8-16 násobny pokles kvality pixelov. Presne ako na obrázku vyššie. A samozrejme eventuálna PS5 Pro to na tých natívnych 4K/90-120 fps s FR dostane úplne komfortne. Budúca PS6 sa zas môže pohrať s rekonštrukciou obrazu na ML bloku a 6-8K rozlíšeniami. Budúcnosť je žiarivá a ružová.

 
 Unity PSVR2 demo 4K natívne - GPU 12.5ms = 80 fps, CPU logika 6.9ms = 144 fps

OK, to boli tie čísla, teraz ku tej "next gen" gameplay možnej iba na VR. Rozpíšem iba jeden aspekt - všetci sa totiž sústredia na to, čo môžte robiť vo VR za eskamotórske kúsky s rukami ale zabúdajú na oči ! VR hra vie, kde sa pozeráte ! Kamerka, čo sleduje vaše zreničky, polohu, rotáciu, zmenšenie, zväčšenie, žmurkanie je zbraň v rukách vývojára, ako keby mal kameru na vašom záchode. NPC vo VR hre vie, že sa na ňu pozeráte. Úžas. Do jej očí, na jej kozy, na jej vlasy, na jej zbraň. Herné implikácie sú nekonečné /stres, strach, zľaknutie môže sledovanie zreničiek zachytiť tiež, alebo vašu únavu/. V DOOM hre môže engine urobiť rafinovaný "aim assist" lebo vie, kde čumíte a čo asi chcete trafiť. V adventúrke, keď vám zrak blúdi po predmetoch, tieto môžu interagovať bez použitia ovládača. Doslova, ako sila myšlienky. 

Ak sme doteraz mali pohybové, lokačné "heat mapy" výskytu vášho Avatara na hernej mape, tak zajtra to isté budú mať vývojári odčítané aj pre vaše oči a doslova uvidíme, prečo vám to puzzle alebo priestorová situácia robí problémy. Skepsa ma však ovláda tak či tak. Chlapci dizajnéri majú problém vymyslieť niečo "plné, tučné", herne vzrušujúce aj v "2D" hre a niekoľkonásobné rozšírenie gamedizajn hraníc v VR projekte ich môže uplne zahltiť. Lavína, sneh v papuli, dusíme sa - Horizon VR - aj o tebe hovorím. Strašne pomaly nastupujúci VR gamebiz však nie je niché segment, slepá ulička ako tvrdí mlčiaca väčšina. Jednoznačne s VR príde renesancia tej dnešnej hernej "PS2" zatuchliny. Už sme blízko. Stabilizovať potrebný výkon, optiku, display, bezdrát, masová výroba, cena, ovládač, hry. Nič tento vlak nezastaví.

9 comments:

  1. Už aby to tu bylo. Kupuji hned první konzoli co to nabídne v uspokojivé kvalitě. VR!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... situacia .. battle mission .. pred mnou jednotka .. pytaju sa kto ma vyrazit prvy .. pevne sa pozeram do oci nejakeho ksindla .. pochopi .. takze ja .. kyvnem hlavou .. /a motion capture prilba a eye tracking vykona pracu bez jedineho stlacenia butonka .. coolio !!/.

      Delete
  2. VR bude vždy gimmick jako Wiimote, obrovskej humbuk mezi casual gamers, ale tvrdý jádro co drží skutečný hraní při životě se nevydrží dlouhodbě hýbat... snaží se to cpát pomalu až aerobní cvičení do oblasti, která by měla být témeř pasivní.. + nutnost investice do dalšího HW nad rámec a něco řešit je překážka pro masy který zlenivěly natolik že co nejde vyřešit na mobilu je z jejich hlediska sračka co obtěžuje... + impotence herních vývojářů.. nic lepšího než Alyx neexistuje a venku je HW dekádu.. a nemuže za to FPS ani rozlišení, není talent.. nepřišlo se na inovaci, neexistuje produc seller.. stále je všechno v oblasti přání a tlačení na sílu za pomocí kryptokokotů co se vždycky chytají všeho cool co zrovna letí. Tak to vidím.. bude to vždycky čistě per produkt záležitost jako jsou volanty pro závodní hry. Nikdy ne masová záležitost.. dokud to nebude v první řadě promítat na sítnici z nějakýho Apple zařízení.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a zjem kefu jestli to bude jinak

      Delete
    2. ... zachodovou kefou vylizem zasraty hajzel po tebe, ze to bude inak .. inkrementove zlepsenie VW ide ako parny palec .. hruby vykon rastie, vieme tam dostat stale lepsiu optiku /cocky, velmi dolezite/, display sa rapidne zlepsuje, ovladanie dramaticky, bezdrat je blizko .. je to parny valec.
      ... masovka a nizka cena je na dosah .. a staci, ked to urobi apple a povie, ze je to IN a bude to IN pre vsetkych.
      ... juchuchu .. so much chocolate.

      Delete
    3. na druhou stranu si vzpomeň, jakej byl kolem 2009-11 problém pro lidi skousnout 3D brýle který váží 90 gramů, nechápajíc že proč to nejde bez nich.. jasný že VR je daleko lepší.. ale vidím takovou spostu technických problémů který se nevyřeší za 5 let. Neexistujou hry kde by byla interakce složitější než štouchání/házení PhysX objektů a celkově ta náplň aby tam člověk měl důvod trávit půl dne když se nudí.
      Muselo by se to vymanit z oblasti "dodatečné periferie" za další peníze. kde jsou např volanty. Takový masový rozšíření aby to měla miliarda lidí by podle mě mohlo nastat když by to bylo něco jako brýle kterým jde to VR vypnout a nemusíš je sundávat stane se z toho průhledový HUD s možností rukama procházet internet nebo očima (eye tracking). Prostě je si třeba představit nějakou osobu co dneska ani nehraje hry a jestli tam vydrží déle než 30 min a koupí a zapne si to sama aniž by jí to cpal zkoušet nějakej nerd.

      Delete
    4. ... pri VR je jedna vec nezadrzatelny technicky progres /vypocetny vykon, prilba, ergonomia, optika, ovladac, display, bezdrat atd./, druha vec su nove kulturne navyky /dnesna gen je totalne adaptovana na nonstop net login !! co je rpe VR a gamebiz vyhoda/ a tretia je adekvatna kvalita softu .. VR ma oproti legacy "2D" klasike sokojuce nove herne moznosti .. takze za A - je tu epicky potencial a za B - k potencialu sa musime dostat, trpezlivost .. /za C je VR pre akciovy trh moznost na explozivny medzirocny rast, co akcie miluju, playstation rastie leda do rite, kazda PS gen preda 100 mega a utrum, uz nezaujimave/.

      ... verim na inkrementove prehnivanie VR na market .. /a v istom bode/ .. skokovy prielom .. asi ako prve konzoly s Atari 2600 a tak.

      Delete
    5. Ano, nové herní možnosti. Už jsme znuzení 25+ let zakysající 3D grafikou na 2D plátně. Chce to ponořit se přímo do té dimenze, ne čumět z dálky na plátno... Next gen konzoli chci jako VR brejle plug & play s podporou standardního ovladače aby člověk nemusel kroutit hlavou když nechce (v posteli). Každopádně HW musí být natolik výkonný aby to vypadalo. Ne jak jsem před pár lety zkoušel nějaký ten Samsung VR a nedalo se na to koukat...

      Delete
    6. ... ak bude PS5 Pro a kalkulacie spojene s usporou pri pouziti foveated renderingu sa ukazuju realne, tak nativna 4K/120fps v minimalne PS4 lahko plus grafike je .. giveth.
      ... za seba hovorim, ze framerate je pri VR super ultra dolezity .. ste skutocne v tretom priestore a uhlova rychlost, presnost, anti kinetoza priamo zavisi od snimkovania a 120fps je proste u mna minimum.

      Delete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****