21/03/22

Plánované investície

Firmy ich rušia po celom svete kvôli dopadom vojny na Ukrajine /agentúra Bloomberg/. Toto je záber z Google 3D mapy na letisko v Užhorode, ktoré leži presne na štátnej hranici zo slovenskom. Koniec letiskovej dráhy, ktorá bude zajtra rozbombardovaná je 50 metrov od našej hranice a vzdušnou čiarou je to ku mne menej ako 50 kilometrov, na bajku tam bežne chodím za menej ako dve ľahké hodiny. Bez ohľadu na to, ako sa vojna skončí, by som asi musel byť blázon, ak by som chcel práve tu, kde teraz stojím dať do zeme novú nehnuteľnosť za niekoľko sto tisíc euro s 20 ročnou hypotékou na krku. Zajtra to tu ľahne popolom a ja na aute budem utekať na západ. Rovnako bude šialenstvom žiadať na východe slovenska postavenie automobilky Tesla s "baterkárňou" za 25 miliárd, keď sa už stavia de fakto nová železná opona a masívne militarizované pásmo pred ňou. Hodina jazdy tankom od hranice alebo na jednu salvu delostrelectva ďaleko a letím ku hviezdam. A podobne rozmýšľajú firmy po celom svete, ako vidíte.

Čipová kríza, COVID-19 kríza, kapitálová kríza, výpadok neónu pre lasery, ktoré napaľujú tie dráhy na silikón /fabrika v Odese na ukrajine, ktorá dodáva asi 70% svetovej produkcie neónu vyletí kominom/ a inflácia. To posledné je definované ako všeobecný nárast cien ekonomických statkov, čo má za následok zníženie kúpnej sily peňazí a teda, že za 1 euro sa pri zvýšenej inflácii dá kúpiť menej ako v minulosti, euro má menšiu hodnotu ako predtým, jeho kúpna sila sa znížila. Ročná inflácia teraz behá bežne na úrovni 10%, čo je dramatické zvýšenie z toho 1%, ktoré sme tu mali skoro dekádu. A americký kongres si odklepol 21% navýšenie budgetu, čo nám celkom jasne naznačuje obavy z vývoja inflácie do budúcnosti. Kôpka peňazí SONY pre budúce gamebiz operácie stráca hodnotu doslova pred očami, aj jedno percento každý ďalší mesiac.

Nedostatok čipov, laserov, kapitálu, benzínu, plynu, pšenice. Všetko vstupy idú prudko nahor a s nimi aj finálna cena chleba, nájmu alebo konzoly a hier. Kóder tiež musí svietiť, jesť, používať auto, platiť inkaso. Ak sa teda čudujete, že Polyphony Digital sa snaží na GT7 zarobiť každý cent a hráči sú nahnevaní, tak ide o sebazáchovnú protiakciu na nepriaznivú akciu reaktívneho trhu. GT alias Grinder Transaction 7. GaaS bude nové zaklínadlo. Peklo mikrotransakcií a špinavých trikov, aby z vás hra dostala prvé aj posledné /nie emócie ale prachy !/.

 
v reálnom čase - 4K DLSS/RT fx/40 fps na Nvidia 3090

Vyššie uvedenú grafiku vám nepochybne PS5 Pro v 4K/30fps s rekonštrukciou komfortne doručí a budúca PS6 dokonca aj bez nej. Pri PS6 predpokladáme vývoj herných middleware, ktoré tie dáta, asety budú cucať priamo z filmového softu. Interoperabilita. Herec vo filme, herec v hre bude proste jeden klik navyše. To isté celá scéna, svetlo, audio mix. Tento fundamentálny skok však bude vyžadovať kataklyzmatické množstvo peňazí. A na to teraz zabudnite. Opakujem - je jedno, ako sa bitka na ukrajine skončí. Ide o vojnu a dlhý pochod. Bude treba poraziť aj ďalšieho Hitlera, režim a celú jednu ríšu. Je tu "veľké, jediné a predurčené, mystické rusko" plne miliónov zfanatizovaných, rasovo nadradených nacionalistických zrúd, ktoré splňajú kritéria fašistickej diktatúry a majú cez 6000 jadrových hlavíc. A v tomto teréne, teraz plánujte ďalšiu konzolu a niečo tak nepotrebné ako videohry. Vidím niekoľko vetiev vývoja bežiacej tretej svetovej vojny /skutočne beží/, ale iba jednu cestu pre gamebiz. A to je maximálna opatrnosť a priposranosť. High-end ambície SONY a MS dostanú facku a rehotá sa Nintendo so svojom sociálnym, mobilným HW a hrami, kde sa 500 mega rozpočet a hollywood nikdy neplánoval. Čaká nás herná doba ľadová.

2 comments:

  1. ...a joe si koupí Spectrum Next revision 2 a Vradark's Revenge a bude dokonáno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... baby dochodkyne v moskve kupuju cukor ako sialene na stovky kilo .. rozumne .. rubel klesa ako cihla vo vode a v sugaru maju tie prachy kryte pred inflaciou .. ako v zlate.

      Delete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****