21/01/22

Macrohard je opakom Microsoft

A žiadne deviantné sex narážky o ochabnutom penise tu trpieť nebudem. Microsoft dal 70 miliárd za hernú firmu. Ako, prečo, začo a načo je to dobré ? Ak chodíte do bežnej plebejskej práce, tak vás štát nemilosrdne zdaní. Zderie z kože. Polovicu mzdy je fučifuč na odvodoch a daniach a potom ešte sekundárne púšťanie krvou cez vysokú DPH a desiatky ďalších poplatkov /"registračná" daň na auto !! /. Nemôžte si veľmi vyhadzovať z kopýtka. Ak ste Amazon, Google, Apple, Microsoft, tak zamestnávate zlodejov v oblekoch, ktorí "optimalizujú" tok vašich peňazí, aby vás táto strata bolela čo najmenej. Tvrdo pracujú aj na vládnej úrovni a nosia kufríky na správne miesto, aby sa prijali pre nich tie správne zákony. Lobing ako eufeministicky premenovaná korupcia. Brusel /EU/ sa rozhodol zmenšiť nahrabané kôpky týchto nenažratých prasiat. Komplikovaná legislatíva, reálne zdaňovanie, prinútenie presmerovania ziskov, tam kde patria a potlačenie ohýbania morálky. Už som tu túto debatu mnohokrát viedol, ale v okamihu ako napríklad Microsoft mafia dokáže bez mihnutia oka minúť 100 miliárd euro za pár herných firiem, tak je jasné, že dosahuje neprimerané zisky, trh nefunguje, je to výsmech spravodlivosti a poriadku. Aj ja si môžem kľudne nechať platiť 100 /500/ euro za ampulku inzulínu a zajtra si kúpim hoc aj celý Mars.

Activision, Blizzard, Electronic Arts, T2, Square Enix, Ubisoft. Všetkých týchto gigantov beriem už zopár rokov ako statické, degenerované monolity bez vývoja. Sediace apatické kachny, ktoré čakajú až si ich nadnárodné holdingy /od Facebook cez Google po čínsky Tencent/ jedného po druhom rozoberú. Ako viking dobyvateľ pripité, bezmocné panny. Ak čakáte ako kreténi na ďalšie Diablo, Starcraft, Warcraft, GTA a dostávate roky iba lakonické a drzé odpovede, "že to bude hotové až to bude hotové" alebo nikdy /Valve s HL3/, tak nový majiteľ sa práve k nim bude správať ešte cynickejšie. Bill Gates už dávno chcel zahrať nový Starcraft. Odmietnutie zobral osobne a tu máte výsledok.

 "Nintendo and Sony are not going to do anything that damages gaming in the long run."​  -vyškerená papuľa Phil Spencer, MS-

MS teda získalo niekoľko desiatok nových, herných IP a Phil Spencer /decko čo používa fotríkovu platinovú kreditku/ sa už ten istý deň obul do SONY a Nintenda. A poučoval ich ako učiteľ usmrkaného žiaka, ako sa veci majú. Japončíci nech šúchajú nohami. Prevážne neškodní. MS je nová rímska ríša. A dvihol aj mravokárne prstík a vyjadril pobúrenie nad tým, aby sa do gamebizu nepchali firmy, ktoré hry v DNA nemajú /sic/ a ten gamebiz poškodiť môžu !!! Pasuje sa do úlohy križiackeho ochrancu viery. MS je predsa typický priklad herného "úspechu", ktorých živoriace konzoly "nemuseli" byť 20 rokov krížovo dotované z úplne iných peňazí /predražený neherný MS softvér/. MS teda tvrdí, že nechce v gamebize "bubákov" ako Apple, Google a zjavne sa bál, aby tu kúpu neurobili skôr ako on a neukradli mu CoD z game passu. Phil Spencer neverí na vojnu konzol a o SONY sa nestará. Jeho vlastné slová. V skutočnosti tu ide o klasickú, vyhrotenú vojnu konzol a MS je ten bubák a ničiteľ svetov. MS - čo chce za nakradnuté prachy dostať game pass a svoje služby /hry/ aj na sony a nintendo. Dostane sa ďalší CoD aj na budúcu PS5 /PS6/ ? Odpoveď - ako by mohli MS akcionári ignorovať potenciálny zisk z 120+ mega veľkej PS5 základne !

Herní špecialisti považujú konanie MS, to nákupné šialenstvo, skôr za prejav slabosti. Za 70 miliárd musíte byť schopný postaviť desať bezprecedentne špičkových AAAA dev tímov na zelenej lúke a vyrobiť 10-15 vlastných tempo a trendy diktujúcich IP v horizonte 10 rokov a celý ten čas aj zarábať peniaze. Namiesto toho tie IP kúpite a do desiatich rokov musia ti chudáci zarobiť 100 miliárd, aby tu investíciu aj s úrokom nahradili. Čo bude s WoW MMO, keď dnes sa zdá ako jasná jednotka FF14ka ? Odkúpený Minecraft už skôr veľkosťou základne stagnuje. Rast je ale ten kľúč k srdciam akcionárov. Call of Duty stagnuje. MS tými vecami chce nakŕmiť aj Game Pass a vidia sa v Cloude. Streamovacie služby sú však ošemetné aj z toho pohľadu, že jednotková "cena" jednej Anime epizódy telke je štandardných 25 minút. Pri hre na lokálnej konzole však ide o nezmyselne krátky čas a na mobiloch /a ja mám prehľad/ zas došlo ku totálnej devastácií tohto segmentu. Vyzerá to tam ako v krčme v herni, kde cigán na touléne tlačí do automatu sociálne dávky. Kauza ako MS pochoval legendárne Rare /ex Ultimate Play the Game/ je dobré známa. Spochybňuje sa teda aj ich schopnosť kreatívneho manažmentu.

MS nekúpil Activision ale herný cintorín mŕtvych IP, pričom nevie dať do poriadku ani tie vlastné. Z Halo, Gears, Forzy tu už dnes nikto meter dvadsať vo výšky neskáče. Ročný, národný, hospodársky produkt celého Bulharska za rok 2020 je 69.11 miliárd USD, ak stále nerozumiete rozmeru toho, čo sa tu deje. MS sa rozhodlo ľahko nakradnuté peniaze minúť ešte ľahšou cestou kúpou hotových produktov. Presne v štýle, že hladujúcich v afrike máte naučiť chytať ryby a pestovať zemiaky a nie im tam na tirákoch voziť humanitárnu pomoc. Zbor riaditeľov MS sa rozhodol práve pre tie tiráky. Prvoplánované riešenie, ktoré nejde "z vnútra". Korporátny nezmysel. Deformácia, ktorá vznikla z inej deformácie ako píšem v úvode článku. Odovzdane zúfalá predstava zázračnej formulky. Kúpim obraz Vicenta van Gogha a to zo mňa tiež urobi legandárneho maliara. Konanie MS je kópiou centrálneho plánovania, ktoré sme zažili v socializme. Tí hore si tiež mysleli, že od stola dokážu odhadnúť a riadiť dynamiku trhu a potreby ľudí.Varovanie, ktoré som už dávno dal SONY stále platí. Teraz o to viac. Diverzikovať herné žánre, nielen tie prašivé TPS filmové blitky a mať vlastnú náhradu za veľké FPS hry, WRPG, mini GTA, vždy aspoň jeden úspešný mulťák pre deti a dospievajúcich ako Fortnite a Battlefield. Inak ich čaká osud ala Sega.

1 comment:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=VtvjbmoDx-I .. 1984 - apple bojuje proti velkemu bratovi ..

    https://www.youtube.com/watch?v=bPn_PGuYesw .. sucasnost - epic bojuje proti velkemu bratovi /co je dnes aj apple/

    .. dojde aj na MS.

    ReplyDelete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****