12/05/21

Rozprávka bez emócie

Grafika na bokoch starých arcade kabinetov už z diaľky sľubovala bombastický zážitok. Fantázia pracuje na plné obrátky. Predstavujete si ako v kokpite vesmírnej stíhačky uhýbate laserom a a celý svet mizne v pestrofarebných plameňoch. Herná realita bola pár pixelový sprajt čo behal zľava doprava alebo hore a dole a mazal streľbou z obrazovky enemákov s dvojfrejmovou animáciou. Únik zo šedivej reality do hernej fantázie. SONY to pred rokmi eufemisticky nazvalo presunom do "the third place". Jednotka je asi práca, dvojka domov-rodina. V medicíne tomu hovoríme okrem iného aj regresia alebo schizoidný únik z reality do vysnívaneho alternatívneho sveta. Denné snenie. Je to viacmenej nebezpečná vec, ktorá signalizuje pri istej kvalite/kvantite veľké problémy daného jedinca.

Isekai. Je japonský, kultúrny terminus technicus pre túto situáciau. Predstavte si, že ste nezamestnaný, obézny, impotentný 30 ročný panic, čo stále žije u rodičov. Hráč "počitačových" hier, otaku, nesocializovateľná zrúcanina a povaľač, depresívny, šikanovaný, nadržaný a frustrovaný. Jedného dňa vás po smrti rodičov z toho domu konečne vyhodia a na prechode cez chodcov vás zrazí a zabije Avia Furgon. Tma, svetlo a zrazu zistíte, že ste v tele narodeného dieťata /stále s mozgom dospelého !!/ v nešpecifikovanom fantasy svete. Dostali ste novú šancu a začína obrovské dobrodružstvo. Meč, mágia, hrdina dňa, sex, hárem. Manga a anime - Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasu. Klasika tohto žánru alebo Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! alias Konosuba. Super zábavná paródia na všetky Isekai klišé. Tiež si usiera z WRPG a MMO vo všeobecnosti.

 
hrateľnosť, zábava, vtip !!

Lady Dimitrescu /a jej tri dcéry/. Ceckatá, prdelatá vampírka vysoká cez tri metre z hry Resident Evil 8, z ktorej internet úplne šalel. Virálna infekcia. Internet = Incel zúfalci a všetky typy panicov, sociopatov a kandidátov na Isekai fantasy. Z herného/scenáristického hľadiska tu boli veľké očakávania, kde nás tieto osoby zavedú. Ako bude vyzerať dramatický a herný oblúk. Je to bohužiaľ presne to isté, ako keď ste ako 8 ročný čumel na tu art grafiku na bedniach v arkáde herniach. Ten istý podvod.

Resident Evil 8 je bežná koridorová FPS strielačka s neexistujúcou AI bubákov. Avatar neprelieza prekážky, ak by to vedel, tak to hru skráti okamžite na jednu tretinu. Lady Dimitrescu sa dejom iba mihne, neťahá dramatický oblúk celou hrou, jej zabitím to proste končí. Herne je to sypanie olova do palice. Rovnaká sranda ako v Space Invaders. Prostredie je neinteraktívne, herné mechanizmy archaické a dcérušky vybavíte jednou ranou z brokovnice guľkou upravenou zmesou cesnaku a striebra. Boom, boom a boom a je to. Wolfenstein úroveň zábavy.

Nemám problém s tým, že Capcom využil pudové správanie lúzy na lacnú a účinnú reklamu pre svoju hru. Urobili to šikovne. Bach alebo Beethoven /určite on/ však povedal, že vôbec nevadí, keď zahrajete nejakú notu zle ale je neodpustiteľné, ak hrajete bez vášne. Resident 8 je odporná vecička, ktorá ide na cynický autopilot. Kladiete si otázku, ako by sa hrateľnosť zmenila, ak by avatar dostal možnosť traverzovať prostredím ako bežná vzorka človeka so zdravými rukami a nohami ? Alebo keby bolo prostredie konečne interaktívne a zasahovalo do hrateľnosti /už nebudem po ikstý krát rozpisovať čo to znamená/. Dokážete si predstaviť boják, kde nemusíte od prvej do poslednej sekundy upižlať každú nemŕtvu dušu v hre nekonečným stereotypným strieľanim ? Čo príšerný dizajn boss súbojov !! Ono to strelí, ja sa uhnem, ja strelím, ono sa to uhne. Trápnosť. Capcom si našiel svoj nenáročné, pubertou zastydlé stádo. Resi 8 je FPS remake TPS Resi 4. Čakanie na skutočné dobré hry pokračuje. Dobré = nová hrateľnosť. Nová = nie ďalší Space Invaders a nekonečné variácie na Wolftensteina. Resi 8 je karmické peklo. Isekai, kde sa v novom živote ocitnete opäť v tom prekliatom starom.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****