02/12/13

Lodička naberá vodu, zachráň sa kto môžeš


Albion hlási viac ako 250K predaných PS4 za 48 hodín, XBone dal za 2 týždne 170K kusov /za prvých 7 dní to bolo 150K/ a presne tých istých 150K urobilo Wee Uu za jeden celý rok. Povedané inými slovami - PS4 za dva dni vypredalo všetko čo SONY dodalo na trh /viac toho proste na sklade nemali a dokonca kvôli európe "odsabotovali" americký Black Friday/ a zlomili 8 ročný rekord držaný ďalšou ich mašinou PSP. Hladko porazili Xbone aj v druhej jeho bašte /US a UK/ a technicky definitívne pochovali Wee Uu. Opakujem. S nintendou konzolou je koniec. Amen. Prestala existovať. Je u Manitua. Pasie sa na večne zelených pasienkoch s inými bizónmi.

Dopyt po PS4ke je dych vyražajúci a bezprecedentný. Pôvodné odhady SONY - predať 3M kusov do konca tohto roka a 5M do konca fiskálneho /31.3.2013/ by bolo možné ľahko prekonať, ale prekračuje to výrobné kapacity, ktoré má teraz SONY zakontrahované. Odpoveď prečo sa tak dobre darí práve PS4ke je vcelku jednoduchá. Po 7-8 rokoch strávených so 7. generáciou konzol bol už z nich trh mierne unavený /morálne zastaralý bla bla/. Načasovanie štartu 8. generácie tesne pred vianocami postavilo hráčov /early adopters/ pred voľbu, ktorej z dvoch konzol dať prednosť. Zjavne u mohých prevážil zdravý rozum a skočili na jasne výkonnejšiu a pritom citeľne lacnejšiu konzolu. SONY navyše od prvej prezentácie, vo februári toho roku, nerobili žiadne zbytočne kraviny a nechalo sa MS hlupáčikov poriadne vyváľať hubou v blate vlastnej neschopnosti.

Každý chviľku ťahá pilku a entropia je sviňa. Dostať sa na vrchol je úloha čislo jedna pre každu normálnu kapitalistickú firmu. Ak sa tam už raz dostanete, je dôležité sa tam udržať čo najdlhšie. Ak padnete - uvidíme, či sa dokážete postaviť na nohy a vyliezete tam naspäť. Ide o tri rôzne problémy a iba útok hrubou silou /peniaze/ na to nestačia. SONY si prešlo všetkými tymito fázami a ak tu bude strašiť ešte ďalších 25-50 rokov, tak si týmto cyklom ešte párkrát prejdeme. Samozrejme ďalšou možnosťou je aj bankrot firmy. A to je presne to čo sa dnes deje s nintendom. Umieranie zaživa.


Nebudem tu opakovať základne mikroekonomické axiómy, tak snáď iba ten jeden. Konzola, kde sa nepredávajú masovo hry od third parties, tie klasické multiplatformovky, tak táto konzola je hotová. Tento osud sa naplnil pri N64 aj Gamecube. Výnimka z pravidla - Wee bolo veľmi šťastná zhoda okolností, ktorá sa s Wee Uu /alebo 3Ds/ už nezopakovala. Posledná nintendo konzola sa predáva nepredstaviteľné zle, multiplat hry na nej ešte horšie a  natívne nintendo IP ? Sledujte ich posledného Maria 3D, jedna z najlepších hier hernej histórie. Hrozné predaje v japonsku /!!/, príšerne predaje v UK, keď sa hra umiestnila ešte aj za tým hanebným bazmekom Knack.


Sila veľkých third party vývojárov ako EA, Activision, R*, Ubisoft je dnes tak desivá /EA pochovalo aj samo osebe pred rokmi SEGA Dreamcast/, že technicky rozhodujú o bytí a nebytí danej konzoly. Na uživenie svoje bachratej veľkosti potrebujú zarobiť stovky miliónov chechtákov, každy jeden prekliaty kvartál. Nemajú zľutovanie, správaju sa vyslovene pragmaticky. PS4 je pre nich v tejto chvíli tutová stávka /ak by predal ten "jeden milión" v amerike Xbone, bolo by to presne naopak/. SONY klientela je dobre edukovaná /PS 1-2-3/ a kupuje ich hry vo veľkom, čo znamená ďalšie nové hry, čo znamená akcelerovanie predaja samotnej mašiny. EA alebo R* má u rite, či pomer podielu na trhu medzi PS4 a XBone bude 50:50 alebo 70:30, stačí im ak súčet bude minimálne tak dobrý ako v 7. generácii. Nesmierne ich poteší ak bude ešte lepší. Nintendo z tejto rovnice vypadlo. Jej kmeňoví fanušikovia sú apatické zombies, Wee tablet gimmick vybuchol. Sme teda o ďalší krok ku naplneniu mojej tohoročnej veštby, že sa Mario presunie na PS4 do piatich rokov.

"Nintendo patrí na smetisko dejín ako výrobca herného hardvéru .."

Túto vetu som tu v posledných 12 mesiacoch povedal aspoň stokrát. Včera sa pridal aj Jason Rubin. Wee UU nie je možné zachrániť, akcie nintendo padajú, strata sa prehlbuje, akcionári z toho šalejú  tlačia na vedenie nintenda /prechod na multiplat vývoj hier/. Otec zakladateľ nintnenda, starý pán Yamauchi nedávno zomrel. To situácie trochu uľahčuje. Dvojica idiotov Iwata a Miyamoto, môžu a podľa mňa aj dostane čoskoro kopačky ako Mattrick a Balmer v Microsofte. Nintendo ako výrobcu konzol nie je možné zachrániť, o opaku ma nikto nepresvedčí, je fuk koľko prachov majú odložených, nové nevedia generovať. Medziročne padajú o stovky percent /3Ds sa predáva o dosť horšie ako Nds a v tomto roku dosiahlo svoj vrchol !!, na to pozor, Wee Uu sa nepredáva vôbec/. Nintendo nemá žiadnu víziu, zaťato zotrváva na recyklácii overených IP, ktoré sa spoliehajú na archetypálnu hrateľnosť, oslovujú stále menšiu skupinu hráčov. Online infaštruktúra, služby, socializácia mašiny - hrajú to na istotu, zákonné minimum a teda druhú-tretiu ligu. 

Východiskom /ekonomickým atď./ je teda jedine prechod do pozície multiplat výrobcu hier a pustiť k vode herný hardvér. Je "malý" rozdiel medzi 100K /1M za pol roka/ predanými kópiami Maria alebo 5-50-100M .. miliardami stiahnutí prašiviny Angry Birds /zajtra dajú na trh klon Mario Kart a aj ked nebude tak kvalitný ako originál, nintendo príde o ďalšie potenciálne ovečky/. Skutočne tu iba tak neplácam do vetra, karta dnes ide dobre SONY, ale už zajtra môže byť po nich, keď sa neoživia rovnako razantne aj ďalšie ich divízie. Pri MS sa posledný pol rok nehovorí o ničom inom - iba ako sa zbaviť xcrap divízie /čierna diera na prachy/. Nintendo nie je nedotknuteľné a vyberať si svoje ďalšie smerovanie, by mali teraz. Ešte so cťou a zachovaním tváre. O rok to bude už len panický mód a licitovanie o vlastné spodky. Vpredu žlté, vzadu hnedé.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****