25/02/22

Komentované herné správy - 25.2.2022

"Horizon: Forbidden West beží na open-source fyzikálnom engine." Nudná správa a budú o tom prednášať na GDC 2022. Predchádzajúci diel Horizon: Zero Dawn používal írsky Havok /dnes pod Microsoftom/. Guerilla Games sa teda rozhodla trochu ušetriť a licencovala nejakú garážovú kravinu. Tak sa na to pozriem. Jolt engine. Nikdy som o ničom takom nepočul /Havok, PhysX, Bullet je dnešná klasika/. Internet hovorí, že ide o hobby projekt od Jorrit Rouwe. Lenže ja toto meno poznám a ide o jedného z členov GG tímu ! Chlapík si teda vo voľnom čase napísal vlastný engine pre fyziku a ten nahradil Havok. No teda. Idem na github, ten určite povie niečo viac. Bingo a tech videá k tomu. Teraz čo to vlastne dokáže, alebo na čo je to dobré, okrem finančnej úspory. Jolt fyzika /a má na githube podrobné info aj benchmarks/ robí presne to isté ako Havok v tejto ich konkrétnej hre. Dosiahli však jasnú úsporu na zaťažení CPU, vyššiu rýchlosť simulácie, menej zapratanej RAM, aj menej uložených dát na HDD/SSD. Systém teda môže usporené prostriedky vraziť do lepšej grafiky, hernej logiky. Anemické Jaguar CPU má stále ešte čo ukázať, ak máte šikovného kódera.

Len toto by mi však nestačilo. Musím ísť hlbšie. V našom prípade pri hernej fyzike musíte pochopiť, prečo sa tu stále ometáme na úrovni interakcie starej PS2. Širka, hĺbka, komplexnosť fyzikálnych modelov nemá na systém lineárne ale exponenciálne nároky. Poviete si nevadí, veď dnes máme 8-12-16 jadrové systémey s desiatkami threads. Tento odkaz vás vráti do reality. Už na zopár jadrách/threadoch padá moderná fyzika ako PhysX alebo Bullet tvrdo na hubu !! No a Jolt bol zámerne dizajnový práve s dôrazom na rovnomerný rast výkonu až na úroveň 16 jadrového CPU /kde zhebne na nedostatok pamäťovej priepustnosti/. Ide teda efektivitou využitia HW oveľa ďalej ako licencovaná konkurencia. PS5 má 8c/16t Ryzen, ale ani ten na nejaký veľký fyzikálny skok bohužiaľ stačiť nebude. Pozrel som teda, čo na to experti. Riešenie. Tvrdia, že to chce zásadnú zmenu, paradigmu. Fyziku preniesť na ML bloky, a tam by sa mal ten exponenciálny skok konečne dostaviť. To znamená, že od PS2 éry sa začneme odstrihávať až na PS6ke. PS5 a ani XSX nemá ML logiku.

 
ukrajinskí civilisti fasujú zbrane na partizánsky boj proti fašistickým okupantom z ruska

"Stalker 2 - pokračovanie po 15 rokov." Ukrajinská hra. Firma sídli v hlavnom meste Kyjev a tam sú teraz ruské tanky. Hra bola už pred mesiacom preložená z jarného termínu 2022 na vianočný stále v tom istom roku. Avšak v tejto novej vojnovej situácií sa však môže stať, že žiadna hra ani nebude, lebo dev tím podlieha všeobecnej mobilizácií a v bojoch proste padnú. A to ma vedie aj ku budúcnosti PlayStation 5. Opäť sa vrátim ku halucinácií, ako nás PS5 oslobodí od PS2 gameplay bahna. Nič nebude. Slabučký Xbox Series S definoval HW sutéren. Covid epidémia paralyzovala produktivitu. Čipová kríza, nedostatok silikónu pochoval nádeje na slušné predaje PS5. Slušné je viac ako obligátnych 15-20 mega ročne. A nakoniec hrozba jadrového holokausta. Degenerovaný Putin, ktorého matka splodila cez konečník s besným psom. Vojna prinesie značný nárast ceny energií, kovov, hliníka, medi. Všeobecná nestabilita v štýle Covidu. Prepad trhu, inflácia, recesia, útlm spotreby. Túto hernú generáciu oficiálne pre seba odpisujem.


"Germs: Nerawareta Machi." V preklade - Mesto v pazúroch baktérií. Invazná hra z roku 1999 na PS1ke. Čiste pre japonsko exkluzívna záležitosť. Nepreložená. Jediná hra firmy KAJ. Úplne neznáma vec. Reportér sa vracia do rodného mesta, aby tam pracoval v novo otvorenej pobočke pre svoj plátok. Mesto a okolie je otvorený svet vo first-person perspektíve. Také malé detektívne GTA. Preveziete sa aj autom, či autobusom. Ľudí je na uliciach pomenej až nič. Grafika je takmer celá čiernobiela v zahmlených Silent Hill odtieňoch /všetky interiéry a niektoré exterierové objekty sú vo farbe !/. Mesto niečo "postihlo". Mutácia, bláznivý vedec v labáku, biologický útok cudzej mocnosti, mimozemská invázia. Nevieme. Vy ste novinár, tak si to máte zistiť. Plný deň/noc cyklus. Obchody majú teda svoje otváracie a zatváracie hodiny a o tretej ráno pravidelnú MHD linku nechytíte. Ak vám to niečo pripomína /ambiciózny otvorený svet a vyšetrovanie mystéria/ a to niečo je Mizzurna Falls /1998/ pre PS1, tak ste celkom doma. Rovnaká filozofia a spoločné problémy s prekladom. Mizzurna sa po rokoch ku neoficiálnemu prekladu do angličtiny dostala. Germs: Nerawareta Machi tiež, ale zatiaľ len v španielštine a prosíme o ten anglánsky jazyk. V hre je aj nejaký ten boj a všetko čo zabijete má schopnosť vám predať svoje posledné myšlienky. Čo zároveň slúži ako zdroj informácií. Takže máte chuť všetko a každého povraždiť, tak. Dnes všetci žobronia o pokračovanie Silent Hillu a Resident Evil sa zmenil na FPS COD hru, takže mi táto ambiciózna PS1 hra celkom dvihla náladu. Ti čo vedia po japonsky, alebo tou rečou natívne hovotia, tak tvrdia, že ide o dosť atmosferickú gamesku, ktorú dokázali hrať aj 11 hodín vkuse, čo pritiahlo moju cholerickú 15 sekundovú pozornosť. Ak sa preklad niekedy objaví, budem určite informovať.

1 comment:

  1. ... ako som predpokladal chlapci z Stalker 2 dev timu narukovali do vojny a v Kijeve ich mozu pobit do jedneho ..

    ... a zastavene dodavky hier a konzol do ruska a bieloruska dodrdbu biznis aj SONY.

    ReplyDelete

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****